Vrijeme

Hitna pomoć iz Neuma na granici čeka i do dva sata

noćna hitna pomoć,nesreća
Duško Mirković/PIXSELL
02.08.2013.
u 09:04

Sezona godišnjih odmora dovodi do kilometarskih kolona na pojedinim graničnim prijelazima, na Doljanima se čeka sat i pol

Pacijenti iz Neuma, koji se vozilima hitne pomoći prevoze do mostarske Sveučilišne kliničke bolnice primorani su čekati u koloni u Doljanima i po sat-dva, što na pacijente može ostaviti posljedice, a u krajnjem liniji mogući su i smrtni slučajevi.

“Problema s policijom nemamo, a ako potencijalno dođe do gužve na granici na Doljanima, onda vozila hitne znaju čekati sat-dva, što nekad može biti kobno za pacijente’’, rečeno je u Domu zdravlja Neum za Bljesak.info.

Vozila hitne pomoći, kako nam je rečeno, ne idu preko Svitave, jer je put loš, te ga pacijenti u ležećem položaju ne bi podnijeli.

Iz Doma zdravlja Neum smo saznali da je upućen zahtjev mjerodavnima kako bi se transport pacijenata preusmjerio na neki drugi granični prijelaz kao npr. Gabela Polje. Naime, na ovom graničnom prijelazu se svakodnevno čeka po sat i pol. “Na graničnom prijelazu Doljani na izlazu iz BiH čeka se sat i pol, a na ulazu oko sat vremena. Na GP Bosanska Gradiška na ulazu u BiH čeka se također sat vremena. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su od 10 do 20 minuta - priopćeno je jučer u jutarnjim satima iz IC BIHAMK-a. S druge strane, na graničnom prijelazu Bijača koji se nalazi u općini Ljubuški ne bilježi se povećana koncentracija vozila. Iz GP BiH ponovno pozivaju vozače da koriste i ovaj granični prijelaz. Naime, novootvorenim graničnim prijelazom Bijača - Nova Sela se može izaći kod Ploča, dok se starim graničnim prijelazom Bijača dođe nekoliko kilometara od Metkovića. “Problem je u neznanju građana, pogotovo u okruženju, da koriste ovaj granični prijelaz kao alternativni za prelazak u Hrvatsku ili obrnuto. Osim neznanja da je GP otvoren, drugi problem je i infrastruktura, koja nije završena, kao i loša prometna komunikacija poslije GP Bijača prema unutrašnjosti BiH, te što još pristupni put autocesti Ploče - Vrgorac u Hrvatskoj nije spojen”, kazao je voditelj carinskog referata Bijača Marko Pervan. Gužve prema moru mogu se očekivati i idućih dana. Prema prognozama FHMZ BiH, pred nama su jako vrući dani. Kolovoz će biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u pogledu temperatura i ispod višegodišnjeg prosjeka kad su u pitanju padaline - kazao je za Fenu klimatolog i meteorolog FHMZ Željko Majstorović. “Početak mjeseca bit će u znaku dosta visokih temperatura. Svaki dan će temperatura biti pomalo veća u odnosu na prethodni dan. Prva polovina mjeseca će biti toplija od višegodišnjeg prosjeka”, kazao je Majstorović. U drugoj polovini kolovoza očekuje se nešto svježije vrijeme. Visoke temperature pogoduju najezdi zmija, komaraca, krpelja čiji ugrizi mogu biti kobni za živote ljudi. Zbog toga se savjetuje oprez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?