Želi podršku stranke

HDZ u stranačke izbore pa tek onda u parlamentarne

kosor
Duško marušić/Pixsell
22.07.2010.
u 08:27

Obilazeći aktiviste i mladež HDZ-a, Jadranka Kosor već testira svoju popularnost u stranci.

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor i njezini najbliži suradnici u stranci ozbiljno razmatraju mogućnost da prije raspisivanja parlamentarnih izbora provedu unutarstranačke izbore na svim razinama. Izborni sabor stranke u tom slučaju održao bi se početkom sljedeće godine ili najkasnije u rano proljeće, jer potrebno je nekoliko mjeseci za njegovu pripremu, i to bi bio "sabor kadrovskog provjetravanja HDZ-a". Parlamentarni izbori bili bi redoviti i o njima će odlučiti u prvom redu najjača stranka vladajuće koalicije.

Uspješna sezona

– Konzultirat ćemo se s koalicijskim partnerima, ali izbori neće biti održani prije druge polovice godine – tvrdi naš sugovornik iz vrha HDZ-a. Dodaje da za to i nema potrebe, poglavito ako turistička sezona bude uspješna i ako se donese proračun. Taj član najužeg vodstva HDZ-a tvrdi da činjenica da se premijerka "razletjela" diljem Hrvatske nije uvertira za parlamentarne izbore. Ona se zadnjih dana i tjedana užurbano sastaje s članovima stranke, pa i s članovima stranačke mladeži, gdje je održala motivacijski govor. Naš sugovornik tvrdi da premijerka u doticaju sa stranačkim aktivistima testira svoju popularnost među stranačkom bazom. To je J. Kosor jako važno jer se do 3. siječnja ove godine, kada je njezin prethodnik u stranci Sanader zbog neuspjelog stranačkog puča izbrisan iz stranke, stalno stjecao dojam da HDZ nema jednog, već dvoje lidera. Objektivan hendikep premijerki jest i činjenica da to što je na saboru stranke, prošlog srpnja, izabrana za predsjednicu, u vrlo skučenoj demokratskoj proceduri, nije legitimacija s kojom bi mogla krenuti u osvajanje još jednog premijerskog mandata. Naime, svi njezini protukandidati nemaju taj problem.

As iz rukava

No ona želi još nešto – za predstojeće parlamentarne izbore pokazati novo lice HDZ-a. Uvjerena je da ih može dobiti, nakon uspješne turističke sezone, dosljednog provođenja gospodarskog programa, ali i ako Hrvatska u rokovima dovrši pregovore s EU. No uvjet je da na saboru stranke dobije izborni mandat, ali i da se izabere kompletno novo vodstvo stranke. Novo lice HDZ-a izborni je as iz rukava premijerki Kosor i zbog toga je odustala od rekonstrukcije Vlade.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije