HDZ-ovih 11 tvrtki

HDZ-ovih 11 tvrtki: Na poslovima s državom stekli milijarde kuna

barišić, jurak (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
20.12.2010.
u 08:15

Tvrtke povezane s vrhom HDZ-a od 2004. do 2009. u poslovima s državom uprihodovale 6,4 milijarde kuna. Prihodi su im 2003. bili znatno manji.

Ukupno 11 tvrtki koje su povezane s čelnim ljudima HDZ-a, a koje su od 2004. do 2009. poslovale s državom, javnim ustanovama i poduzećima, uprihodovale su za HDZ-ove vladavine 6,4 milijarde kuna! Gotovo sve te tvrtke do dolaska HDZ-a na vlast krajem 2003. imale su vrlo skromne prihode, a neke od njih nisu ni postojale, ali od 2004. počinje njihov strelovit rast pa bi mogle biti proglašene gazelama hrvatskog gospodarstva, ili bolje rečeno – "hadezelama".

Bogatstvo na penkalama

Zajedničko je svim tim tvrtkama to što imaju izravnu poveznicu s nekim od HDZ-ovih čelnika – vlasnici su rodbinski povezani s vrhuškom vladajuće stranke ili su imali pokrovitelje među njima. Usto, sve su te tvrtke poslovale s državom i državnim tvrtkama, kojima su primjerice prodavale ruksake, kemijske olovke, bili podizvođači radova na javnim infrastrukturnim radovima, pružali marketinške usluge...

Njihovim vlasnicima ti su poslovi donijeli milijunske prihode. Podaci o poslovanju HDZ-ovskih tvrtki pritom opovrgavaju tvrdnje hadezeovaca da je Fimi media izoliran slučaj izvlačenja novca iz državnih tvrtki za koje su znali samo Ivo Sanader i Mladen Barišić jer "svoje firme" imali su i ostali hadezeovci iz užeg Sanaderova kruga, ali i oni koji ga sad prozivaju.

Najveći rast prihoda i najveću zaradu od dolaska HDZ-a na vlast ima Skladgradnja. Slaven i Jozo Žužul pokrovitelja su imali u Sanaderu, a cijelo su bogatstvo stekli kao podizvođači radova u cestogradnji u zadnjih sedam godina. Ukupno 1,44 milijarde kuna uprihodovali su u tom razdoblju. Uz bok Skladgradnji stoji tvrtka Dinarik, koja se povezuje s ministrom Božidarom Kalmetom. Tvrtka je donedavno bila u vlasništvu Ferdinanda Mikulića, brata bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Milivoja Mikulića, a kao i Skladgrdnja dobivala je milijunske poslove kao podizvođač radova u cestogradnji. Mikulić je bio bliski suradnik Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu i Kalmetine desne ruke. Kalmetu se povezuje i s Trgoingradom, u vlasništvu Damira Hrupeca. Hrupec i Kalmeta navodno su povezani rodbinski preko Hrupecove supruge. Trgoingrad je sa 3,1 milijun prihoda iz 2003. u međuvremenu narastao na gotovo 70 milijuna kuna, a to može zahvaliti građevinskim poslovima u Zadru (iako je ta tvrtka iz Svetog Ivana Zeline) te na drugim javni radovima, uglavnom u cestogradnji.

Cestogradnja, HDZ na vlasti i veze s Kalmetom poklapaju se i s rastom prihoda zadarske tvrtke D&Z. Ta je tvrtka do 2004. bila u suvlasništvu Zdravka Livakovića, na kojeg se odnosi slovo "Z" u imenu tvrtke. Slovo "D" pak odnosi se na Davora Uglešića, koji je od 2004. jedini vlasnik tvrtke. No D&Z od te godine bilježi stelovit rast prihoda, a bio je podizvođač na projektiranju i nadzoru radova na autocestama i cestama. Na javnim infrastrukturnim radovima velik uzlet imao je i IGH, koji je od 2004. uglavnom sve što se moglo u cestogradnji projektirao i nadzirao.

Popularne su djelatnosti među HDZ-ovskim tvrtkama i marketing te oglašavanje. Fimi media 2003. imala je samo 700.000 kuna prihoda, a dolaskom HDZ-a na vlast oni postaju sve veći pa jedne godine dosežu i 53 milijuna kuna. Preko državnih tvrtki, ministarstava i fondova Fimi media je pod HDZ-om uprihodovala ukupno 180 milijuna kuna. I tvrtka Massol imala je 2003. samo 700-tinjak tisuća kuna prihoda, a već 2004. prihodi te tvrtke u vlasništvu Ivan Solde narasli su na 21 milijun kuna.

Massol se pak povezuje s Ratkom Mačekom, koji je lobirao za tu tvrtku i davao im marketinške poslove u ministarstvima i državnim tvrtkama. I sin Luke Bebića Ante bacio se u oglašivačku branšu, preko tvrtke B1 Plakati, u kojoj je suvlasnik. B1 Plakati zaradili su milijune preko oglasnih prostora u javnim i državnim ustanovama. Bebiće se povezuje i s tvrtkom Spektar produkcija, koja je u vlasništvu Vedrana Dragojevića, prijatelja Ante Bebića, a koji je navodno i tajni suvlasnik te tvrtke osnovane 2007. Spektar produkcija dobiva unosne poslove od državnih tvrtki za snimanje plaćenih priloga o tim tvrtkama i emitiranje u specijaliziranim emisijama poput Novca.

I. Jarnjak prodaje HEP-u

Izvor zarade za tvrtke povezane s HDZ-ovcima su i promotivni te poslovni darovi. Lotos Trgovina tvrtka je u vlasništvu Igora Jarnjaka, sina Ivana Jarnjaka, a klijenti su joj državne tvrtke poput Hrvatske pošte i HEP-a. Od 2004. samo je HEP od Jarnjaka kupio poslovnih darova u vrijednosti oko 710.000 kuna. Zet Marija Zubovića, Luka Mihaljević, preko svoje tvrtke Intermax državnim je tvrtkama prodavao promotivne darove poput ruksaka za HAC. Intermax je 2003. imao prihod od 100-tinjak tisuća kuna, a 2007. 10,2 milijuna kuna. Mihaljević pak kaže da su poslovi s državnim tvrtkama samo mali dio prihoda i da mu rodbinska povezanost sa Zubovićem nije pomogla u dobivanju poslova.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar tirolka
tirolka
00:44 21.12.2010.

Livakovic , ako je nesto nasao , muskica ili zenskica , ne dirati dok se veza ne stabilizira . Radi sina mu . Bajicu , na to ima pravo kao veliki zagovornik i na kraju kao veliki borac za ljudska prava. A i zbog glasa mu ........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije