OŽIVIO SHOPPING

Građani RH u BiH kupuju lijekove, cigarete, gorivo...

Gorivo
09.01.2013.
u 09:12

Ušteda 
i do 20 posto novca koji bi izdvojili za iste proizvode u Hrvatskoj

Trgovine u Bosni i Hercegovini, koje se nalaze uz granicu s Republikom Hrvatskom, svako malo pa ponovno ožive. Pogranične trgovine osjetile su na prometu nakon prošlogodišnjeg dizanja PDV-a u RH za dva posto, a sada je razlog većeg prometa ukidanje nulte stope PDV-a, nakon čega su poskupjeli lijekovi koji nisu bili na listi HZZO-a te kruh, mlijeko, knjige, ortopedska pomagala... Prema istraživanju, prošle je godine svaki šesti građanin išao po jeftinije namirnice u susjedne države, sudeći prema dosadašnjem posjetu, postotak bi se mogao i povećati.

Trgovine i ljekarne

Ljekarne i trgovine mješovitom robom u BiH uz granicu s Hrvatskom od početka godine otkako je u Hrvatskoj uveden PDV na lijekove te na neke prehrambene proizvode bilježe pojačani priljev kupaca. Osim lijekova, u BiH su jeftinije osnovne životne namirnica, odjeća i obuća... Najveća razlika u cijeni osjeti se pri kupnji cigareta. Naravno, nakon svega napuni se spremnik gorivom, na čemu se znatno uštedi. Lijekovima se opskrbljuju u ljekarnama diljem granice, posebice iz Slavonije i Dalmacije. Na jugu u Neumu uglavnom dolaze hrvatski građani iz Dubrovnika i Metkovića, Dalmatinci idu u Hercegovinu, a Slavonci u Orašje ili u ‘Arizonu’ jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji.

Lijekovi najaktualniji


Tabla paracetamola stoji 80 feninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za 10 kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet, a Voltaren čepići od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a u RH stoje 108 kuna. 
Babyhaler, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine je za 100 kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj. Također, velik broj djevojaka iz Hrvatske u BiH kupuje kontracepcijske tablete po povoljnijoj cijeni. Iako su cigarete poskupjele i u BiH, cijene u Hrvatskoj su još više. Eurosuper BS 95 nakon novog poskupljenja za devet lipa sada stoji 10,26 kuna, dok je litra istoga goriva u BiH 2,30 KM, dakle 8,80 kuna. Tako se na spremniku goriva uštedi od 75 do 100 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?