Festival

Glazba - lijek za dušu

Vidovice
17.07.2012.
u 11:03

Festival vrhunske glazbe trajat će do 21. srpnja tijekom kojih će biti održano šest orguljaških koncerata

Harmonijom glazbe orgulja želimo dotaknuti duše i srca ratom napaćenih i ranjenih žitelja bosanske Posavine i cijele regije. Ovim plemenitim zvucima želimo ohrabriti na putu mira, pomirenja, zaliječiti teške rane koje mnogi i danas nose u svojoj nutrini. Glazba je jezik koji svatko intuitivno razumije, koji se ne mora prevoditi niti opisivati. Glazba s orgulja mira u Vidovicama koje je mržnja rušila a ljubav ponovno gradila treba doprinijeti miru da bi ovo mjesto s užasnim traumama rata bilo polog lijepe budućnosti, kaže nam nakon svečanog otvorenja trećeg orguljaškog festivala u Vidovicama vlč Josip Knežević, inicijator manifestacije “Sommerabende des Friedens“ (Vidovačke ljetne večeri mira).

Hodočašće mira

Početak festivala je ujedno i završnica višemjesečnog hodočašća od Švicarske do Vidovica simboličnog naziva “Đir za mir“ u kojem je sudjelovao vlč. Knežević s još desetak prijatelja. Cilj je bio skrenuti pozornost javnosti da se ratne strahote i stradanja koja su tijekom posljednjeg rata pogodila Vidovice, bosansku Posavinu i cijelu BiH, više ne ponove. Hodočasnici iz švicarskog Rüschlikona na putu do Vidovica prešli su pješice više od 1000 km. Preko Udruge “Freunde der Friedensorgel Vidovice” željeli su snagom glazbe preko festivala u Vidovicama poslati svijetu poruke mira. U nakani su uspjeli, stigli na odredište i obećali da su dogodine u Vidovicama, koje treću godinu zaredom progovaraju najtananijim notama koje proizvode najveće u BiH orgulje.

Dar iz Salzburga

Posebne su jer potječu iz Betovenovog Salzbuga, dar salzburške župe sv. Andrä koje su 2009. ugrađene i posvećene kao orgulje mira u župi sv. Vida mučenika u Vidovicama. -U Vidovicama na koncertima se izvodi orguljaška glazba vrhunske kvalitete od svjetskih klasika. To je koncert regionalnog značaja i vrhunski glazbeni događaj koji se inače organizira samo u velikim kulturnim središtima. Vidovice su posebne pa i ovaj festival ima tu svoje mjesto, kaže vlč. Josip Knežević zadovoljan što svake godine manifestacija širi krug zaljubljenika zvuka orgulja. -Te fine vibracije glazbe su lijek za dušu. Želim da iz Vidovica koje još uvijek liječe ratne rane kao feniks iznikne duh pomirenja i mira. Zato su ove orgulje i posvećene kao orgulje mira čiji će tonovi spajati sve dobronamjerne ljude, zaključuje vlč.Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?