Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Glas Hrvata se više ne čuje ni u jednom tijelu u središnjoj Bosni

Hrvati ove županije su na svoju poziciju pokušali ukazati i nedavnim organiziranjem prosvjeda
01. lipnja 2011. u 09:05 1 komentara 3 prikaza
skupstina
Foto: VL FOTO

Posljednji događaji oko formiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji i izbacivanje jednog naroda iz vlasti, revoltirali su Hrvate u ovoj županiji do te mjere da se prvi put nitko od njih neće kandidirati za načelnika općine Travnik.

Izvanredni izbori

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za načelnika Travnika nakon što je prihvaćena ostavka dosadašnjeg načelnika Tahira Lende. - Gledajući cjelokupan odnos svih stranaka spram hrvatskog naroda, u HDZ-u BiH smatramo da je kandidatura za načelnika u ovom trenutku bespredmetna. Pokazalo se na zadnjem zasjedanju Sabora SBŽ-a da se glas Hrvata ne čuje ni u jednom tijelu počevši od općinskih, državnih struktura pa sve do OHR-a. Zbog toga smatramo da bi za nas bilo

kontraproduktivno da kandidiramo bilo koga te ćemo pozvati naše glasače da ne izlaze na izbore” istaknuo je Mirko Batinić, predsjednik OO-a HDZ-a BiH Travnika.

Gaženje Hrvata

Izvanredni izbori u ovoj općini će se održati u nedjelju, 24. srpnja 2011. Inače, ovo nije jedini način na koji Hrvati u SBŽ-u žele ukazati na poziciju u kojoj se nalaze te da ih se uporno majorizira. Upravo kako bi se čuo njihov glas i vidjelo da postoje, nedavno su organizirali prosvjed pod nazivom “Ne gazite prava Hrvata središnje Bosne”. “Formiranje Vlade u SB županiji bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda je nastavak politike koja ima za cilj majorizaciju Hrvata i dominaciju bošnjačkoga naroda, i to od stranaka koje javno propagiraju građansku državu i društvo. Odgovornost za sadašnje stanje podijeljena je između onih koji provode takvu politiku i onih koji je ohrabruju, ali i onih koji to vide, a o tome šute”, poručili su Hrvati Bosne.