Čiluk

Fra Kornelije Kordić proslavio 50 godina svog svećeništva

Jubilej
20.08.2012.
u 10:28

Fra Kornelije je pročitao riječi koje je izrekao 1962. na svojoj prvoj misi i zahvalio svima koji su za njega molili te ga podržavali

U župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku poznati čitlučki svećenik fra Kornelije Kordić proslavio je 50. obljetnicu svog svećeništva.

Svako zvanje je posebno

Prigodom proslave, u suslavlju s Kornelijem na njegovoj zlatnoj misi sudjelovalo je desetak svećenika, među kojima je bio i fra Pavao Maslać, kustos Kustodije u SAD-u i Kanadi, a koji će u srijedu u svojoj rodnoj župi također proslaviti zlatnu misu, te čitlučki župnik fra Miro Šego. Obraćajući se slavljeniku i ostalom vjerničkom puku, fra Miro Šego u svojoj propovijedi je kazao kako je svako zvanje posebno i originalno. - Nije preslika ni nečije drugo izdanje, ono je osobni duhovni hod i rizik, čiji je put posut trnjem, povjerenje pomiješano s patnjom, a obraćenje i križni put su sastavni dio kruha svakodnevnoga. Misnički jubilej je prigoda razmišljati o svećeničkom zvanju u svijetu, rekao je fra Miro. Fra Kornelije je pročitao riječi koje je izrekao 1962. na svojoj prvoj svetoj misi i zahvalio svima koji su za njega molili te ga podržavali i pomagali u župama u kojima je djelovao.

Humanitarni rad

Fra Kornelije je rođen 1936. na Vionici, za svećenika je zaređen 19. kolovoza 1962. na Humcu. Tog dana na Humcu, a potom 26. kolovoza iste godine u Međugorju slavio je prve svete mise. Kroz cijeli svoj život se brine i o stvarima koje nisu neposredno svećeničke. Posebno se ističe njegov humanitarni rad, briga o kulturi, čuvanju starina, povijesnih spomenika, dokumenata i ostalih kulturnih i tradicionalnih vrijednosti hrvatskoga naroda. Dugogodišnji je urednik nekoliko brojeva zbornika Brotnjo, a napisao je i dvije knjige. Kao dopredsjednik čitlučkog ogranka MH godinama uređuje i izdaje Matičine stolne i zidne kalendare popraćene tekstovima i fotografijama o značajnijim kulturnim i povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama Brotnja i Hercegovine. Uz sve to fra Kornelije Kordić godinama uspješno obnaša funkciju pročelnika Udruge “Marija Vrata nebeska“, koja velikodušno skrbi o napuštenoj i nezbrinutoj djeci, a pri kojoj djeluje i lijepo uređeni Starački dom na Vionici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?