PROSVJEDI

Federaciji BiH prijeti grčki kaos

prosvjedi zagreb (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
23.11.2011.
u 09:45

Zbog malih mirovina u prosvjed idu umirovljenici, a udruge branitelja traže izmirenje novčanih obveza

Uzajamni hvalospjevi platformaške vlasti u Federaciji BiH kako su najbolja vlada od Daytonskog sporazuma, mogli bi se uskoro obiti od glavu njihovim recitatorima, jer masovne prosvjede najavljuju umirovljenici, ali i pripadnici braniteljskih udruga.

Prosvjedi za 10-ak dana

Umirovljenici u masovne prosvjede idu, kako je najavio predsjednik Saveza umirovljeničkih udruga Mehmed Nurkanović, zbog njihova teškog ekonomskog i socijalnog položaja, ali i najave ministara iz Vlasti FBiH da ne može doći do skorog povećanja ionako malih mirovina. Ukoliko se žurno ne izvrši povećanje mirovina za najmanje pet posto, iz Saveza umirovljeničkih udruga poručuju da će u roku od sedam do deset dana doći do mirnih prosvjeda. “Podržavamo prijedloge i zahtjeve Saveza udruženja umirovljenika FBiH za povećanje mirovina za najmanje pet posto. Ako ne bude odgovora nadležnih tijela, umirovljenici će izaći na ulice”, kazao je predsjednik Saveza Mehmed Nurkanović. On je konstatirao kako je situacija nepodnošljiva, a zdravstveno stanje umirovljenika ozbiljno je narušeno upravo zbog malih primanja. Dok oni traže povećanje mirovina od pet posto, ministar financija u platformaškoj vladi FBiH Ante Krajina iznio je podatak da su pojedine federalne institucije, među kojima i Zavod MIO, za devet mjeseci ostvarile manje prihoda od planiranih. S njim se slaže i federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber, napominjući kako je istina da je prikupljeno manje sredstava u odnosu na plan, ali smatra da neće biti ugrožena redovita isplata mirovina u Federaciji.

I MMF protiv povećanja

Do povećanju mirovina u postojećim financijskim okvirima ne može doći, a takva odluka bi trebala biti realizirana, kako je istaknuo ministar Čamber, čim Vlada procijeni da ima dovoljno sredstava za tu namjenu. Nedavno je i direktor Zavoda MIO FBiH Zijad Krnjić kazao medijima da povećanje mirovina nije ostvarivo, dodavši da je prošlo povećanje rezultat povećane naplate doprinosa. O povećanju mirovina i daljnjih proračunskih izdataka negativno se izrazila i misija MMF-a s kojom BiH ima stand-by aranžman.Braniteljske organizacije spominju prosvjede zbog neisplaćenih dugovanja, međutim, Vlada je za sada uspjela amortizirati njihov revolt.

Ključne riječi

Komentara 1

LP
Ljubomir Pavlovic
08:59 24.11.2011.

Ovaj Juilj kao da je pao s marsa pa ovako piše, za koju mafiju on radi nije teško konstatirati. ima ih i pošteni, ali je žalosno što su većina večernjakovih novinara slugani mafija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?