Međunarodni kongres

FBI počinje sa 24 puta bržom metodom: DNK analiza u 90 min.

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
Marina Borovac
26.06.2013.
u 18:00

Novu analizu mogu obaviti i policajci bez detaljnog forenzičkog treninga, kaže Christopher Asplen

Christopher Asplen, bivši zamjenik američke državne odvjetnice i čovjek koji je uveo forenzičku DNK analizu u tamošnji pravni sustav te tako \"spasio\" nekoliko nevino optuženih, odlučio je u primjeni DNK tehnologije otići korak dalje. Zahvaljujući njemu i njegovu timu, FBI uskoro počinje rabiti tzv. rapid DNK metode. Asplen za Večernji list objašnjava o čemu se točno radi:

Manji troškovi

– Razvija se tehnologija koja može dati DNK profil osumnjičenoga u roku od 60 do 90 minuta. Ili, 24 puta brže nego dosad, kada je za izradu DNK profila u najhitnijim situacijama trebao najmanje jedan dan. Novost je i ta što će brzu DNK metodu provoditi policajci pa će se tako izbjeći troškovi laboratorija, a velike uređaje, uz pomoć kojih se sada radi analiza, zamijenit će mali, prijenosni.

To zapravo znači da će policija odmah znati je li osoba koju su uhitili već prije počinila neko kazneno djelo te imaju li (konačno) pred sobom sumnjivca čiji su tragovi ranije pronađeni na mjestu nekog neriješenog zločina. Dobiveni DNK profil trebat će se samo usporediti s postojećom bazom.

Policajce će, objašnjava Asplen, trebati obučiti za rad s novom tehnologijom, no njezina je primjena toliko jednostavna da, uvjeren je, neće biti nikakvih teškoća.

– Pri uhićenju policajac će osumnjičenom uzeti bris sluznice s unutrašnje strane obraza, zatim će uzorak staviti u malu posudicu te ju \"ubaciti\" u uređaj. Potrebno je još pritisnuti gumb i pričekati nalaz. Sve je osmišljeno da bude prikladno za rad policajcima koji nemaju detaljan forenzički trening – govori Asplen.

Upravo je izrada DNK profila, objašnjava, ponajviše zatrpavala forenzičke laboratorije pa se događalo da se mjesecima, ponekad i godinama, čeka s obradom pojedinog biološkog traga. Čak i u SAD-u.

– Primjenom ove metode rasteretit ćemo znanstvenike. O samoj važnosti analize DNK govori i to što je prije dva tjedna američki Vrhovni sud donio pravilnik u kojem se navodi da se DNK koristi s istom važnošću kao i otisci prstiju, no analiza DNK je pouzdanija, efektivnija i korisnija od otisaka – kaže.

Na pitanje kakvi su izgledi da se i hrvatska policija počne koristiti ubrzanom DNK tehnologijom, Aplen diplomatski odgovara: – Želimo da se Hrvatska od početka uključi u proces validacije i da bude među prvim zemljama svijeta koja će početi primjenjivati ovu tehnologiju. Za najviše godinu dana ona će proći normatizacijske standarde unutar FBI-a. Nizozemski forenzički institut već je sada koristi kao pilot projekt.

Dođe li do toga da se i Hrvatska odluči na primjenu nove tehnologije, nije isključeno da će primjena nove metode započeti u tvrtki Genos, koju je američki časopis The Scientist u konkurenciji od 240 tvrtki iz cijeloga svijeta proglasio najboljim mjestom za rad na području znanosti o životu. Christopher Asplen o metodi \"rapid DNK\" govorio je u Splitu, na jučer započetom 8. kongresu forenzičke, antropološke i medicinske genetike, koji organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS):

– Nikada nisam bio na kongresu na kojem sudjeluje troje nobelovaca, kao što je ovdje slučaj. To samo govori o njegovoj kvaliteti – zadovoljno kaže Christopher Asplen.

Oduševljeni Vandorenom

Kongres je jučer svečano otvorio šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren. Njegovo je izlaganje, u kojem je čestitao na ulasku u EU i istaknuo da je Hrvatska u proteklih deset godina naporno radila na tome, izazvalo opće oduševljenje šestotinjak sudionika. A izlaganje Christophera Asplena o ubrzanom razvoju DNK tehnologije izazvalo je velik interes struke.

>>Primorac dovodi troje nobelovaca na skup o forenzici i genetici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?