Rad u Bruxellesu

Europska unija zapošljava 60-ak Hrvata, a obećano 342

eu parlament
arhiva vl
Autor
Stojan de Prato
13.10.2010.
u 09:00

Hrvati zasad mogu postati ugovorni agenti, kojima će se po potrebi ugovori produljivati dok se ne popune Hrvatima namijenjena dužnosnička mjesta.

Mnogi od 1390 Hrvata koji su prije godinu i pol s uspjehom položili testove na prvome natječaju za zapošljavanje hrvatskih državljana u središnjim ustanovama Europske unije osjećaju se danas prevareno. Naime, iz Bruxellesa su obećavali da će ih do 1. siječnja 2010. u Europskome parlamentu, Europskoj komisiji i Vijeću EU zaposliti ukupno 342: u skupini IV, sa završenim fakultetom, nazvanoj “administratori”, 116 prevoditelja, 15 pravnika-lingvista, 10 administratora za tisak i komunikacijsku politiku, devet pravnika, šest kadrovika, pet parlamentarnih administratora, tri stručnjaka za informatičko-komunikacijsku tehnologiju, po dva vodiča za posjetitelje, propagandista i knjižničara / dokumentarista; u skupini III,  s bakalaureatom, nazvanoj “asistenti” 34 lektora-korektora, 16 upravnih i novčarskih pomoćnika, šest pomoćnika za izvore obavijesti, po tri pomoćnika za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i za kadrove te po dva pomoćnika za parlamentarna tijela i informacijsko-komunikacijska tehničara; u skupini II, sa srednjom školom, 67 tajnika ili tajnica, 24 pomoćnika prevoditeljima, osam pomoćnika u parlamentarnim tijelima, tri tehničara za konferencije te po dva telefonista i elektrodistributera.

Za stanarinu 807,93 eura

Zapošljavanje je, međutim, započelo tek sada, na kapaljku, i to samo u EP-u. Službene obavijesti koliko će se kadrova zaposliti posve su nedostupne. Jedini je javni podatak EP-ov proračun, u kojemu je rezerviran novac za zapošljavanje 60-ak Hrvata. Natječaj o kojemu je riječ nije bio za stalno zapošljavanje, tzv. funkcionare – taj dolazi na red tek nakon potpisivanja Pristupnoga ugovora – nego za tzv. ugovorne agente. To su ugovori na godinu dana, koji se mogu produljivati dok se novim natječajima ne popune Hrvatima namijenjena dužnosnička mjesta.

Nije još određeno koliko će se Hrvata stalno zaposliti kada uđemo u punopravno članstvo. No, kako na broj dužnosnika presudno utječe broj stanovnika, mogli bismo se usporediti s Irskom, koja samo u EK-u ima 546 funkcionara. No, to ovisi i o dostupnosti kvalificiranih kadrova. Iz Slovačke, koja ima približno jednak broj stanovnika, u EK-u ih je manje od 300. Iz gotovo svih se novih zemalja članica čuju jadikovke da su im stručnjaci iz državne uprave pobjegli u Bruxelles. Kako i ne bi kad im se jamči posao do mirovine, s osnovnom plaćom za početnika u najnižemu platnome razredu od 2556,91 eura.

U najvišoj funkcionarskoj skupini penje se do 17.697,68. Navedene su svote u međuvremenu još porasle jer se indeksiraju sukladno prosječnome godišnjemu rastu plaća u osam zemalja s najbolje plaćenom radnom snagom. Za ugovorne agente plaće su manje izdašne: od 1848,85 eura osnovice za tajnicu, 2367,05 za asistenta, a 3030,19 za administratora početnika, do 6357,25 eura za administratora u najvišemu platnome razredu. Još se dodaje pomoć za stanarinu od 807,93 eura za sve koji nisu stalno nastanjeni u Belgiji, a za one koji jesu 479 eura.

Samo u belgijske škole

Agentima neće biti lako pronaći stan, pogotovo ako dolaze s obitelji, jer su ugovori o najmu na godinu dana nepovoljni, a dok se jednoga dana možda stalno ne zaposle, djecu neće moći slati u europske, nego samo u belgijske škole.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije