"kao pred Dayton"

Dramatično u Beogradu zbog nastavka dijaloga s Prištinom

nikolić,jahjaga (1)
Reuters/PIXSELL
29.03.2013.
u 16:02

Državni vrh Srbije bit će u neprekidnom zasjedanju do pregovora – rekao je Đurić.

Savjetnik predsjednika Srbije, Marko Đurić rekao je novinarima nakon završetka današnjeg jednosatnog sastanka u Predsjedništvu Srbije o osmoj rundi dijaloga s Prištinom kojoj su nazočili predsjednik Nikolić, premijer Dačić, dopremijer Vučić i ostali iz državnog vrha, kako je situacija "dramatična kao pred Dayton i Rambouillet", javljaju mediji iz Srbije.

– Državni vrh će biti u neprekidnom zasjedanju do pregovora – rekao je Đurić dodajući kako će izaslanstvo Srbije koje će 2. travnja otputovati u Bruxelles biti određeno tek u ponedjeljak" te da će "politička odgovornost biti podijeljena između svih činilaca" i da će se "zemlja i građani suočiti s teškim posljedicama, ma kakav bio ishod pregovora u Bruxellesu".

Upitan što točno podrazumijeva pod sintagmom "teške posljedice i dramatična situacija", Đurić je rekao kako je Srbija u dilemi izbora između dva jako teška puta.

– Jedan put je prihvaćanje rješenja koja nisu idealna i koja su vrlo teška za cijelu Srbiju, a drugi je put u kojemu mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji prihvatiti ono o čemu se razgovara – pojasnio je Đurić ono što je premijer Ivica Dačić najavio još davno – Kosovo nije više Srbija, a neće biti smak svijeta ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora za ulazak u EU.

Mediji u Srbiji još prije početka sastanka najavili su kako Aleksandar Vučić neće ići u utorak u Bruxelles što su, navodno, tražili SAD i Njemačka jer su shvatili kako je on ključan čovjek u Srbiji i o svemu odlučuje on i njegova SNS, a ne Nikolić i Dačić koji su do sada sudjelovali u pregovorima. Priština je jasno dala do znanja kako neće prihvatiti prijedloge Beograda o ovlastima zajednice srpskih općina koje moraju biti u okvirima Ustava Kosova.

>>'Nikada nećemo prihvatiti zahtjeve Beograda koji će kršiti naš Ustav'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije