Protjerali ih

Drama pakistanskih izbjeglica podijelila Austrijance

azilanti (1)
Dalibor Urukalović/PIXSELL
30.07.2013.
u 16:21

Osam uhićenih Pakistanaca već je vraćeno u Pakistan, što je izazvalo oštre prosvjede na bečkim ulicama.

Nenajavljeni upad austrijske policije u ponedjeljak u samostan redovnika Reda Servita u Beču gdje je u ožujku ove godine vrh austrijske Katoličke crkve u dogovoru sa službenim organima vlasti privremeno zbrinuo 47 izbjeglica iz azilantskog centra Traiskirchen u Donjoj Austriji koji su prethodno tjednima štrajkali glađu u bečkoj crkvi Votivkirche te sprovođenje osmero njih iz Pakistana u bečku zračnu luku zbog protjerivanja iz ove još uvijek relativno bogate zemlje, uzbunio je, i podijelio austrijsku javnost.

Posebice nakon vijesti da je osam uhićenih Pakistanaca već vraćeno u Pakistan, što je izazvalo oštre prosvjede na bečkim ulicama.

Nadbiskup obećao da će i dalje pomagati izgnane Pakistance

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönbörn je razočarano rekao da je očekivao da će se ljudima koji su se našli u nevolji pomoći te temeljem humanitarnog prava omogućiti da ostanu u Austriji i izgrade novu egzistenciju. Obećao je da će i dalje pomagati izgnane Pakistance preko pakistanske Katoličke crkve i Caritasa. Izgon izbjeglica upravo u ovom trenutku pripisuje zahuktaloj predizbornoj kampanji u Austriji, koja će 29. rujna ove godine birati novi sastav nacionalnog parlamenta.

Sličnog mišljenja je i predsjednik austrijskog Caritasa Franz Küberl koji je na TV kritizirao odluku o izgonu Pakistanaca u predizborno vrijeme, kao i dvostruke kriterije austrijske vlade koja na jednoj strani Austrijancima preporučuju da iz sigurnosnih razloga ne putuju u „visoko eksplozivnu zemlju“ Pakistan, a na drugoj strani vraćaju pakistanske izbjeglice tamo „gdje nisu sigurni“. Zatražio je da austrijski Parlament po hitnom postupku donese „precizne kriterije“ o (ne)izdavanju azila.

"Nije laka stvar biti čovječan"

Odvjetnik pakistanskih izbjeglica Lennart Binder oštro je napao bečku policiju koja ga je spriječila u njegovom pravu da prije izgona vidi svoje klijente. Optužio je nadležne organe da nisu prema azilantima vodili korektan postupak, koji priliči pravnoj državi.

Konzervativna austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner je rekla da je provedeni postupak bio u skladu s zakonskim odredbama, ustvrdivši kako "nije laka stvar biti čovječan“.

Ona je inače protivnica strukturnih izmjena sadašnjeg sustava za dobivanje azila, koji je početkom ove godine dodatno pooštren i jedan je od najstrožih u Europi.

Izgon azilanata ulje je na vatru zahuktaloj predizbornoj kampanji u Austriji. Dok krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) Heinz Christiana Strachea trijumfira zbog prognanih pakistanskih azilanata, Zeleni oštro protestiraju i traže promptni "stop“ za takvo neuljuđeno ponašanje Austrijanaca.

Mediji pišu da se drama preostalih izbjeglica smještenih u bečkom samostanu Servita i dalje nastavlja. Počela je 24. studenoga prošle godine protestnim maršem iz Traiskirchena u Beč, dugim 36 kilometara u znak protesta protiv, kako su naveli, nemogućih uvjeta življenja u tom izbjegličkom centru. Po dolasku u Beč, izbjeglice su u parku nedaleko bečke crkve Votivkirche postavile šatore, a nakon što ih je policija uklonila, uselili su se u obližnju crkvu, gdje su tjednima štrajkali glađu dok im nije u veljači ove godine vrh austrijske Katoličke crkve ponudio privremeni smještaj u servitskom samostanu.

>>Austrija zabranila roštilj na otvorenom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije