Doping

Doping je i u bh. sportu postao sve prisutnije zlo

Forenzika
14.02.2013.
u 09:51

Pojedince u BiH kojima je dokazan doping kaznili su njihovi strukovni savezi smiješno malim kaznama

Doping je uz kladioničarske afere jedan od najvećih zala suvremenog sporta, star koliko i sam sport. Laboratorijska kvazimedicina i farmaceutska kvaziznanost napredovali su kao i sportski rezultati. Svijet bruji o svjetskom biciklističkom idolu Lance Armstrongu, koji je u TV emisiji čuvene voditeljice Oprah Winfrey priznao da je koristio doping, a Armstrongu su oduzete medalje sa svjetskih prvenstava, Olimpijskih igara i sedam pobjeda na Tour de Franceu.

Mutne radnje

Nije se još slegla prašina o otkriću dopingiranja ukrajinske bacačice kugle Nadežde Ostapčuk, kojoj je oduzeta zlatna medalja s Olimpijskih igara u Londonu, kao i bronca hrvaču iz Uzbekistana Soslanu Tigijevu. Možda se nikad neće otkriti sve mutne radnje “liječnika” iz stožera sportaša bivše DDR i drugih posebice istočnih zemalja. Marion Jones, američka atletičarka priznala je sve dopinške skandale u kojima je sudjelovala, pa joj je oduzeto pet zlatnih, jedna srebrna i tri brončane medalje s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. Medicina napreduje, kontrole su sve češće i znanstveno “potkovanije”, ali paralelno i varalice koriste nove i nove dopinške supstance. Vrhunski tenisači Roger Federer i Andy Murray traže češće kontrole kod kolega, mada obojica misle da je u ovom sportu ipak manje dopinga nego u mnogim drugim. Zna se kako se i u BiH u mnoge sportove uvukao doping. U nekim doping koriste pojedinci, u drugim čitave momčadi uz “stručni nadzor liječnika i trenera”. U BiH djeluje Agencija za antidoping kontrolu, utemeljena uz pomoć međunarodnih sportskih organizacija, koja strogo poštuje konvencije i standarde protiv dopinga, Svjetski antidoping kodeks, Olimpijsku povelju.

Otpor i kršenje pravila

Njezin rad usklađen je sa Zakonom o sportu, a glavni cilj joj je zaštita sporta i sportaša: -Provodimo istraživanja, kontrole i testiranja na nacionalnoj razini u većini sportskih saveza. Deset tih saveza nije uopće upoznato s Međunarodnom konvencijom protiv dopinga i pratećim zakonima, pravilnicima i međunarodnim standardima. Ima kršenja tih pravila, ima otpora i odbijanja podvrgavanju kontroli, ima i otkrivenih prekšaja u brojnim sportovima, kaže Branko Markić, ravnatelj Agencije.

U klubovima često postoje otpori kontrolama, pa su zabilježeni čak i fizički napadi na članove Agencije. Ali, kickboksač Samed Osmanović, dizač utega Nedim Fišić, karataš Edin Musić, rukometaš Adnan Ahmetašević su otkriveni i kažnjeni. No, neke od izrečenih kazni su jako male, pa postoji mogućnost da će se na njih žaliti međunarodne asocijacije sportova kojima spomenuti sportaši pripadaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije