Grude

Dom za stare kojim bi se ponosile i EU Metropole

Starački dom
02.12.2012.
u 11:37

Dom je otvorio grudski načelnik Ljubo Grizelj

Kada je početkom devedesetih krenuo u prve samostalne poduzetničke pothvate, Petar Ćorluka zasigurno ni sam nije pomišljao da će za nešto više od 20 godina kasnije upravo on biti poduzetnik koji pomiče granice u poslovanju, stvara nova radna mjesta, prehranjuje brojne obitelji i ulaže u nove projekte koji su od iznimne važnosti za cjelokupnu društvenu zajednicu. Razvijajući trgovački biznis s danas prepoznatljivim imenom “Prodex”, Ćorluka je vjerovao da će jednoga dana svoj posao nastaviti s proizvodnjom, a zahvaljujući obitelji koja mu je bila stalni oslonac i djelatnicima koji su od prvog dana stali uz njegovu viziju poslovanja, 2002. godine krenuo je u proizvodnju higijenskih proizvoda i u 10 godina poslovanja postao je neprikosnoveni broj 1 u ovoj poduzetničkoj branši. Mega brend Violeta danas čak u tri države, RH, Sloveniji i BiH, zapošljava više od 700 ljudi, a prema istraživanju agencije Nielsen, radi se o najjačem brendu u kategoriji higijenskih proizvoda u Hrvatskoj, dok je u BiH već godinama Violeta lider u poslovanju.

Europski standardi

Jučer su se u Grudama, zbog novog poslovnog pothvata obitelji Ćorluka, sastali brojni gosti i uzvanici, koji su imali priliku biti nazočni otvaranju Doma za umirovljenike “Vita”. Ono što ovaj dom razlikuje od drugih su najviši europski standardi u gradnji, a velik broj uglednih gostiju koji su prošli europsko tržište, tvrde da bi europske metropole bile ponosne da imaju jedno ovakvo zdanje. Čast da uputi pozdravne riječi i otvori ovaj dom imao je grudski načelnik Ljubo Grizelj. - Ovaj događaj je poseban. Zahvaljujući našim domaćinima, razvijamo socijalno gospodarstvo i dajemo pečat budućem urbanizmu općine Grude. Sam ovaj dom svojim interijerom i eksterijerom postavlja vrhunske kriterije i standarde - kazao je Grizelj uručivši domaćinima na dar sliku akademske slikarice Andrijane Mlinarević-Cvetković. Vlasnik Petar Ćorluka poželio je da se svi osjećaju ugodno u ovome domu i označio svoju suprugu kao “krivca” za jedan ovako uspješan, vizionarski poslovan pothvat. - Zahvalila bih izvođačima, arhitektima, djelatnicima i svima ostalima koji su kroz ove mjesece radili na ovome Domu. Ideja o projektu je nastala još odavno i temeljila se na našoj potrebi da dobro vratimo dobrim u zajednici u kojoj živimo. Tijekom procesa planiranja smo posjetili velikih broj istih ili sličnih ustanova u nekoliko Europskih zemalja i koristeći njihove primjere dobre prakse smo kreirali sadržaje našeg doma, kazala je Marija Ćorluka, ravnateljica doma “Vita”. Dom je blagoslovio i nazočnima se obratio grudski svećenik fra Ante Šaravanja. - Hvala Bogu na ovom današnjem danu i ovome daru Grudama. Naš zemaljski život možemo usporediti s jednim lijepim sunčanim danom, njegovim izlaskom i zalaskom. Kad sunce izlazi toplim zrakama nas obasja, što predstavlja sve nas kao djecu. Nakon toga ono onda dolazi na podne i grije svom snagom, a to smo mi svi u naponu snage kada mislimo da nam nitko nije ravan.
Onda sunce polako ide prema svom zalasku i počinku. Ono grije i pred sam zalazak, ali nema one jačine kao pred podne. Tako je i s čovjekovim životom, nekako se svi mi bojimo riječ starost i izgovoriti, međutim ne bi se trebali bojati.

Kruna života

Starost ima svoju ljepotu i bogatstvo koje oplemenjuje sav naš život. Nisam znao smijem li za ovaj dom reći da je “starački” pa sam pitao Mariju smijem li, a ona je kazala reci slobodno. Nisam znao zbog toga što je ovako lijepu građevinu, teško nazvati “staračkom”, a sama činjenica da se zove Vita, u prijevodu život, govori nam koja je svrha - kazao je fra Ante Šaravanja, nakon čega je blagoslovio dom. Ukupni kapacitet 165 kreveta u luksuzno opremljenim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. U omu će raditi 30 osoba, a korisnicima se nudi cijeli niz različitih sadržaja i aktivnosti. Konceptom rada koji je jedinstven i jedan od rijetkih čak i u Europi, Vita će sasvim izvjesno postaviti potpuno nove standarde u oblasti smještaja i skrbi za starije osobe ne samo u BiH, nego i u regionalnim okvirima. Prvi korisnici usluga koji su svoje predbilježbe napravili još ranije biti će useljeni već u predstojećem tjednu. Zaključak jučerašnjih uzvanika je da je boravak u ovom domu kruna života osoba treće dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?