BIROKRACIJA

Dolazak kanadera iz Hrvatske u BiH odobrava Bruxelles

kanader
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
24.08.2012.
u 09:13

Deseci novih požara aktivirali su se u roku od 48 sati, a dolazak kanadera iz Hrvatske BiH mora tražiti preko Bruxellesa

Hercegovina je ponovno u plamenu, a vatrogasne postrojbe, Hercegovačka gorska služba spašavanja, kao i niz drugih dobrovoljnih društava nemaju mogućnosti staviti pod kontrolu vatrenu stihiju. Zbog toga su vlasti u HNŽ-u odlučile zatražiti pomoć kanadera iz Hrvatske u gašenju požara. I tada počinje birokratski košmar koji traje već 48 sati. Naime, nadležna tijela iz HNŽ-a su zahtjeve za kanaderima proslijedili federalnoj razini vlasti. “Federalci” su zahtjev proslijedili Ministarstvu sigurnosti, koje je dalje isti zahtjev iz HNŽ-a proslijedilo Vijeću ministara. Iz Vijeća ministara zahtjev nije proslijeđen službenom Zagrebu nego u središte Europske unije - Bruxelles.

Međunarodni ugovori

- Zbog niza međunarodnih ugovora i propisa, morali smo ispoštovati ovu proceduru. Prvi odgovor koji smo dobili je bio negativan, ali je na naš drugi upit stigao pozitivan odgovor. Sada čekamo da se stanje u Hrvatskoj normalizira jer je skoro cijela zemlja u plamenu. Svi su im kanaderi zauzeti, a kada se pojavi mogućnost, može se očekivati dolazak kanadera u BiH - rekao nam je jučer Eugen Ćubela, direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a. Iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande nam je potvrđeno kako je zbog cijele situacije održana telefonska sjednica, a jedina tema je bila stanje u državi zbog požara.

Telefonska sjednica

- Na telefonskoj sjednici je odobreno slanje zahtjeva za pomoć pri gašenju požara od Hrvatske. Mi smo svoj dio posla obavili - rekli su nam u Bevandinu uredu. I dok se čeka pomoć iz Hrvatske, Vijeće ministara BiH prihvatilo je pomoć Ruske Federacije u vidu helikoptera K 32 koji nosi pet tona vode u jednom zamahu. Helikopter je smješten u Nišu, a njegov dolazak u na požarišta u Bosni i Hercegovini predstavlja veliko olakšanje posla vatrogascima na terenu. Prema dogovoru, Vijeće ministara će platiti gorivo za ovu letjelicu, dok će vlasti u HNŽ-u platiti troškove smještaja i prehrane ruskih pilota koji će pomoći gašenje požara u ovom dijelu BiH. Inače, jučer je najavljeno kako će zbog niza požara na području sjeverno od Mostara biti podnesene prijave MUP-u HNŽ-a zbog sumnje kako su svi trenutačno aktivni požari podmetnuti. Na Rujištu je ugroženo područje bogato šumom i raznovrsnom vegetacijom, među kojima je i endemska vrsta bora poznata Munika. Vatrogasci su i jučer ponovili kako se nadaju kiši jer vjeruju kako samo obilnije padaline mogu ugasiti desetke požara koji su se aktivirali u zadnjih nekoliko dana na prostoru Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?