SAMO U BIH

Dok Parlament bude raspravljao o njemu, Budimir će biti na odmoru

Živko Budimir
Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.05.2013.
u 12:43

Živko Budimir od jučer opet “upravlja” Federacijom BiH

Nakon jednomjesečnog boravka u mostarskom zatvoru Živko Budimir jučer je, tri dana nakon puštanja na slobodu, došao na posao u Ured predsjednika FBiH u Sarajevu. Dočekali su ga najbliži suradnici te ministri Jerko Ivanković Lijanović i Salmir Kaplan. Istodobno, parlamentarno povjerenstvo koje utvrđuje je li predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan obavljanja te visoke dužnosti, završava svoj posao i u srijedu će predložiti određene zaključke Parlamentu FBiH. Bit će saslušan i sam Budimir, ali prema njihovim dosadašnjim istupima vrlo je vjerojatno da će većina članova povjerenstva podržati stav da osoba koja je osumnjičena za primanje mita nije dostojna predsjedničke dužnosti. Ako takav zaključak bude proslijeđen Parlamentu, za očekivati je da već idućeg tjedna Zastupnički, a potom i Dom naroda, raspravljaju i glasuju o inicijativi za smjenu Budimira koja bi bila upućena Ustavnom sudu FBiH.

Budimirovo puštanje iz pritvora ne bi trebalo imati većeg utjecaja na ovaj proces, jer istraga protiv njega nije obustavljena. Naprotiv, državno Tužiteljstvo najavljuje podizanje optužnice i novi zahtjev za određivanje pritvora. Upitno je, međutim, postoje li u oba parlamentarna doma dvotrećinske većine za upućivanje spomenute inicijative prema Ustavnom sudu. U Zastupničkom domu vjerojatno neće biti problem prikupiti 65 glasova, ali je neizvjesno koliko će članova Doma naroda podržati inicijativu za opoziv Budimira. Postoje realni izgledi da Budimir “preživi” i ovaj pokušaj smjene. Kako će se on sam ponašati u novonastaloj situaciji teško je prognozirati. Za sada je sigurno da neće podnijeti ostavku te da će već idućeg tjedna otići na godišnji odmor.

Hoće li prije toga ispuniti dogovor s potpredsjednicima FBiH i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom o imenovanju nedostajućeg bošnjačkog suca u Ustavnom sudu FBiH, tek ćemo vidjeti. Od tog Budimirovog poteza ovisi deblokada Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu, pred kojim je veći broj predmeta, uključujući i onaj koji se tiče izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH. Dok se to pitanje ne riješi, stranke parlamentarne većine ne mogu participirati u izvršnoj vlasti, niti je realno očekivati da se izvrše imenovanja u javnim poduzećima nad kojim Vlada Federacije kao titular već mjesecima nema nikakvu kontrolu ili nadzor. Drugim riječima, maratonska kriza se nastavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?