srbija podjeljena

Dodik: Zahladit ćemo odnose, Jovanović: Nećete nam prijetiti

'20.04.2012., Zagreb - U Europskom domu, Cedomir Jovanovic, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije, sudjelovao je na skupu o Novim odnosima u regiji nakon nacionalizama.  Photo: Marko Lukuni
'Marko Lukunic/PIXSELL'
04.06.2012.
u 12:29

Dodika su poduprli i neki članovi vlade i donedavni stranački kolege Tomislava Nikolića, dok Jovanoviću leđa drži SDP Srbije

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, "zagrizao" je, čini se, prevelik zalogaj kada je pokušao sugerirati tko treba sjediti u vladi Srbije, odnosno tko to ne bi trebao. Naime, Dodik smatra kako u novu srbijansku vladu nikako ne bi trebala ući Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, a iza njegova "bahatog" ultimatuma stoji "osobni sukob u odnosima između Dodika i LDP-a", poručuju iz LDP-a.

Uz to što je iznio svoje mišljenje o LPD-u Dodik je Srbiji zaprijetio kako će se odnosi Republike Srpske i Srbije znatno pokvariti ako novi saziv srbijanske vlade "ne bude po njegovoj privatnoj volji".

– O sastavu buduće vlade Srbije odlučuju isključivo građani Srbije i stranke koje ih predstavljaju u parlamentu, a ne predsjednik Republike Srpske. LDP puno više od bahatosti i ultimatuma Dodika zanimaju problemi i budućnost zemlje. Nećemo se povući pred Dodikovim ambicijama zbog čega bi Dodiku, ali i onim političarima iz Srbije koji pred njim strepe najbolje bilo da se ponašaju racionalno ili preuzmu odgovornost za katastrofalno stanje ne koje su svojim ponašanjem osudili sedam milijuna građana Srbije – poručio je Dodiku predsjednik LDP-a Jovanović, javljaju srbijanski mediji.

Jovanović se osvrnuo i na tisuće Srba na sjeveru Kosova koji su u životnoj opasnosti dok Srbiji Dodik "suflira i popuje" te dodao kako Dodik, kao i on i njegova stranka, imaju obvezu biti odgovorni svojoj zemlji i narodu. Prema njegovu mišljenju, predsjedniku Republike Srpske bilo bi puno bolje da pokušava ispuniti tu odgovornost nego da stvara "iluziju u kojoj samo on ima pravo monopola na srpstvo".

Kako bi stvar bila još kompliciranija Dodika je u njegovim izjavama podupro i ministar unutarnjih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić. Prozivajući Jovanovića Dačić je kazao kako ne može biti u vladi s onima koji govore da je RS genocidna tvorevina.

Stav predsjednika RS prokomentirao je i trenutačni šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdeći kako Dodik ima pravo izraziti svoje mišljenje te kako SNS može surađivati s Jovanovićevom strankom na lokalnoj razini, ali isto tako, smatra kako SNS na državnoj razini nikada ne bi mogao surađivati s nekim tko RS smatra genocidnom tvorevinom.

Na stranu Jovanovića, ako je suditi prema reakcijama Mehe Omerovića, stali su pak članovi Socijaldemokratske partije Srbije. Omerović kao jedan od istaknutih članova SDS-a smatra kako je "nedopustivo da se Dodik tako odnosi prema građanima Srbije i njezinim državnim institucijama, posebice zbog stalnog naglašavanja kako mu je stalo do jake Srbije".

– Nitko se ne smije miješati u unutarnje poslove druge države na ovakav način i ovakvim prijetnjama – naglasio je Omerović te dodao kako se "predsjednik Republike Srpske ponaša kao da je predsjednik Srbije i on bi, izgleda, umjesto Tomislava Nikolića htio naći mandatara za sastav vlade Srbije".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?