IZJAVA

Dodik: Izbor Komšića je samo produbio frustraciju kod Hrvata

dodik
Zvonimir Ćorić
01.12.2010.
u 07:59

- Posve je bilo logično i očekivano okupljanje hrvatskih stranaka, a na državnoj razini uspostava vlasti mora odgovarati realnosti u ovoj zemlji - rekao je Dodik

Predsjednik RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da je za njega bio posve očekivan sporazum između dva HDZ-a nakon što se ponovio presedan oko izbora člana bh. Predsjedništva.

”Ponovni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka kod Hrvata u BiH je samo produbio već postojeću frustraciju. Tako da je sporazum dva HDZ-a u BiH za mene bio potpuno očekivan. Grupiranje i na bošnjačkoj političkoj sceni također je bilo očekivano. Imajući u vidu odnose između bošnjačkih stranaka, ili preciznije odnose lidera tih stranaka, koalicija SDP i SDA nije neočekivana. Ustvari, stvaranje tri nacionalna bloka samo odražava situaciju u BiH”, rekao je Dodik u intervju za beogradsku Politiku. Po njemu je utopija stvaranje takozvane programske koalicije.

- Teško je i zamisliti situaciju u kojoj bi BiH, duboko podijeljena u svakom smislu, okupila potreban broj stranaka u tzv. programsku koaliciju, onako kako je zamišljaju u Sarajevu, i kako je zamišlja međunarodna zajednica. Mi u Sarajevo jednostavno idemo preuzeti ono što nam pripada i učiniti sve na jačanju Republike Srpske. Ako imate bošnjačke političke stranke koje teže k centralizaciji i unitarizaciji zemlje, s jedne strane, i recimo srpske koje se zalažu za decentraliziranu državnu zajednicu, s autonomijom koju RS ima po Daytonskom mirovnom sporazumu, koji bi to program mogao samo predstavnike ova dva naroda okupiti u tzv. programsku koaliciju. Kada tome dodate i predstavnike trećeg naroda, koji je poprilično isfrustriran svojim položajem u FBiH, onda vaše pitanje zadire u domenu gotovo nemogućeg. Zato smatram da bi na zajedničkoj razini trebalo da dogovorimo i provedemo ono što nije sporno ni za jedan od tri konstitutivna naroda”, objasnio je Dodik. “Ne postoji nijedna autonomija u svijetu koja je sama sebe ukinula ili razvlastila. Zašto bi na to pristala Republika Srpska, pod stvaranjem tobože funkcionalnije države BiH, koja navodno samo centralizirana i unitarna može ući u EU i koju jedino žele muslimani Bošnjaci, dok takvu BiH odbijaju Srbi i Hrvati.”

Komentara 2

PA
park
21:48 01.12.2010.

Hej čovječe ostavi se više tog Komšića , Hrvati netrebaju tvoju pomoć, brini se ti o svojoj RS dok je još imaš .

BO
boskovic
22:27 01.12.2010.

Dodik je objektivan i sto kaze stoji cak i oni koji ga nevole pozdravljaju njegov stil politike zivjet u zajednici gdje vlada nesloga nema altenativu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?