Slučaj Sisak

Đuro Brodarac: Ma nitko me nije ispitivao, mirno uzgajam fazane!

\'08.04.2011., Sisak, Vurote - Sa svog seoskog imanja,na kome se bavi uzgovojem raznih vrsta ptica,nekadasnji zupan Djuro Brodarac negira optuzbe za zlocine u Sisku 1991.godine. Photo:Nikola Cutuk/PIX
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
09.04.2011.
u 12:00

U Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, bilo je pojedinačnih slučajeva, tvrdi ratni zapovjednik sisačke policije

Pred završetkom je istraga vezana uz ubojstva, mučenja i nestanak srpskih civila na području Siska. Istragu vodi odvjetništvo u Osijeku, a u sisačkoj policiji kažu da samo provode istražne radnje. Iz neslužbenih izvora doznajemo kako je riječ o rješavanju pojedinačnih slučajeva koji, međutim, imaju jednu poveznicu – nekadašnju vojarnu smještenu na području ORA-e u sisačkom Galdovu. Krajem 1991. godine ondje su naime bili dovedeni civili, pretežno sisački Srbi, te zatvarani bez ikakvoga naloga, mučeni, a neki i ubijeni.

"Koči" Poglavlje 23?

Lani su za ubojstvo civila Slavka Ivanjeka, počinjeno 1991. na tome prostoru, na po sedam godina zatvora osuđeni hrvatski branitelji Ivica Kosturin i Damir Vrban, a čini se da će ovaj put optužnicom biti zahvaćen i zapovjedni kadar koji je imao kontrolu nad tom vojarnom i tamošnjim jedinicama.

Tijekom 1991. i početkom 1992. godine na sisačkom području ubijeno je najmanje nekoliko desetina srpskih civila, no točan broj se ne zna. Iako je Veritas Save Štrpca baratao brojkom od oko 600 ubijenih i nestalih, kasnije su je i oni sveli na nešto više od sto. Procesuirano je dosad tek nekoliko slučajeva ubojstava iz ratnih godina, a sve su glasnije tvrdnje kako Poglavlje 23 neće biti zaključeno prije rješavanja "slučaja Sisak". U sklopu toga "slučaja" spominje se i Đuro Brodarac, ratni zapovjednik sisačke policije i nekadašnji sisačko-moslavački župan. Za njega se tvrdi da je bio apsolutni gospodar sisačkog područja i da se ratnih godina ništa nije moglo dogoditi bez njegova znanja. Brodarac nam je ekskluzivno rekao da prema njegovu mišljenju "slučaj Sisak" ne postoji.

– U Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, bilo je pojedinačnih slučajeva. Moja je policija registrirala 23 takva slučaja i nakon uviđaja podnijela kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja. Nije bilo zataškavanja, proveli smo očevid i istragu, a zašto ona nije dovela do počinitelja, ne znam. Bio je rat, teška situacija – rekao nam je Brodarac na svom imanju u pokupskom selu Vurot, udaljenom nekoliko kilometara od Siska, gdje uzgaja ukrasne ptice.

Istaknuo je da ga nitko od državnih tijela nikada nije ispitivao o tim događajima te ustvrdio da "o sebi pod istragom" samo čita u medijima.

S Handžarom nemam veze

– Spominje me se kao odgovornog za Handžar-diviziju, koja uopće nije bila pod mojim zapovjedništvom. Ti su dečki bili problematični, pili su pa pucali okolo, i policija je imala s njima problema, no oni su bili na prvoj liniji fronte pod zapovjedništvom obrane grada koju je vodio Vlado Hodalj, a ne ja. U tim vremenima predsjednik Kriznog štaba u Sisku bio je Ivan Bobetko, a ja samo član, dok s postrojbama na ORI ja nisam imao ništa. Tamo nije bila policija, nego vojska – kazao je Brodarac.

Zapovjednik ORE bio je Drago Matanović, a njegov zapovjednik general Božo Budimir koji je pokrivao to područje.

– Bio je kaos u obrani. Ja sam, kao šef policije, imao 1991. zadaću da organiziram sve te brojne jedinice koje su se pojavljivale, pa smo im dijelili iskaznice kako bi bili evidentirani u sustavu obrane – rekao je Đuro Brodarac, koji se nakon poraza na lokalnim izborima 2005. politikom više aktivno ne bavi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?