ODLUKA

Dan ‘D’ za dogovor

sastanak
VL FOTO
03.03.2011.
u 09:23

Dva HDZ-a ne pristaju ni na kakvu trgovinu hrvatskim ministarstvima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić odvojeno su se jučer u Sarajevu, očito posljednji put prije važnih odluka, susreli s čelnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem, no nakon susreta nije objavljeno je li postignut bilo kakav napredak. Čović je nakon susreta s Lagumdžijom rekao da ova stranka čini napore kako bi se postigao dogovor, a da će SDP svoje konačno stajalište iznijeti nakon današnjeg stranačkog Predsjedništva.

SDP-ova odluka


- SDP BiH ima svoje predsjedništvo kada će iznijeti svoje konačno stajalište. To djelomično nudi optimizam, no ako ne bude ništa od dogovora, onda smo sigurno u ozbiljnoj krizi”, rekao je Čović. Opetovao je stajališta dva HDZ-a.

- Naš je stav da činimo sve da bi se vlast uspostavila što prije, ali ta vlast mora odražavati legitimnu političku volju sva tri naroda. Ne želimo ni na kakav način utjecati da BiH uđe u bilo kakve nove krize jer je dovoljno i to što smo pet mjeseci bez vlasti. Čović nije želio spekulirati što će poduzeti ako SDP odluči sastaviti vlast bez dva HDZ-a. Predsjednik Ljubić je izvijestio Tihića o razlozima neprihvaćanja ponuđenog modela prema kojemu bi SDP i HSP BiH sudjelovali u raspodjeli hrvatskih pozicija u izvršnoj vlasti. Sugovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postigao sporazum i formirala vlast u FBiH i državi BiH smatrajući da se u suprotnom može očekivati radikalizacija, naveli su iz HDZ-a 1990.

Negativne posljedice


- Svaki pokušaj da se krene u proces formiranja vlasti bez prethodnog načelnog dogovora koji uvažava ove činjenice ne donosi ništa dobro ni Federaciji ni BiH, a mogu imati nesagledive negativne posljedice, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. izvijestili su i da su se čelnici dviju stranaka Čović i Ljubić međusobno informirali o sadržaju razgovora s Lagumdžijom i Tihićem. Vlast u BiH nije uspostavljena pet mjeseci nakon izbora u toj zemlji zbog različitog gledanja SDP-a BiH i dva HDZ-a u BiH oko toga tko treba činiti vlast. Dva HDZ-a smatraju da su legitimni predstavnici koji su osvojili 90 posto potpore Hrvata i da trebaju popuniti hrvatske pozicije u izvršnoj vlasti. Istodobno SDP, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na izborima u BiH, traži da stranke okupljene oko političke platforme zauzmu dio hrvatskih pozicija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?