Tomislavgrad

Čuvari baštine, kulture i običaja zabavili Duvnjake

Folklor
13.07.2013.
u 11:19

Smotra 
je održana u sklopu kulturne i duhovne manifestacije Dana sv. Nikole Tavelića

Zbog vremenskih neprilika Županijska smotra folklora održana je u Gradskoj športskoj dvorani, umjesto ispred tomislavgradske spomen-bazilike, piše portal Tomislavcity.com. Iznenadne promjene nisu spriječile ljubitelje narodne baštine da uživaju u izvođenju tradicionalnih napjeva i plesova.

Tri renomirana suca

- Novina je da smo angažirali tri renomirana suca, Zvonku Martića, Vidu Bagura i Joška Ćaletu koji pomno prate svaki korak naših kulturnjaka. Stručni žiri će nakon nastupa KUD-ova dostaviti službeno izvješće u ministarstvo. Imat ćemo kompletan uvid u stanje društava i na taj način ćemo ih bodovati i financijski pomagati - objasnio je ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić. Pomalo nostalgičan za zvukom gange i gusala na pozornici ispred bazilike i na svježem zraku bio je fra Gabrijel Mioč. - Naša pozornica je ugodnija, no i u Gradskoj športskoj dvorani je odlična atmosfera. Drago mi je da je ministarstvo prepoznalo da “Dani sv. Nikole Tavelića” nisu samo duhovna manifestacija, nego i kulturna te da su organizirali ovu županijsku smotru folklora bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost - rekao je fra Gabrijel Mioč za tomislavgradski portal

Značajan događaj

- Smatram da je ovo značajan događaj za općinu i čestitam ministru na realizaciji ovog događaja o kojemu smo dugo razgovarali. Ništa od ovog ne bi se dogodilo da fra Gabrijel Mioč i ondašnja općinska vlast 1995. nisu odlučili organizirati ovu manifestaciju koja svake godine nudi bolji program stanovništvu općine Tomislavgrad, ali i cijeloj HBŽ - kazao je načelnik Ivan Vukadin. Na prvoj Županijskoj smotri folklora predstavilo se 18 KUD-ova, od kojih deset dolazi izvan tomislavgradske općine. - Ovo nam nije prvi nastup u Tomislavgradu, tu se osjećamo kao doma. Cijeli ovaj mjesec smo na turneji, ispričao je Darko Mihaljević, voditelj i koreograf KUD-a “Napredak” iz Kupresa.

Voditeljsku palicu preuzeo je poznavatelj baštine, kulture i običaja Branko Uvodić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?