POLICIJSKO-USKOČKA AKCIJA

Akcija u Hrvatskoj: Uhićeno 10-ak osoba za koje se sumnja da su bili dio grupe koja je krivotvorila COVID potvrde

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
28.09.2022.
u 11:24

Desetak osoba uhićeno je u najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji na širem područja Zagreba. Prema prvim informacijama sumnjiče se za primanje i davanje mita, a neslužbeno se spominje da je riječ organizirano kriminalnoj skupini u sklopu koje su se tijekom pandemije krivotvorile i preprodavale COVID potvrde. Za kolike sume za sada nije poznato.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o nastavku priče s kraja prošle godine kada su uhićene neke osobe, a među njima  je bila i medicinska sestra P.R. koja je radila na punktovima za cijepljenje te se sumnjičila da je izdavala COVID potvrde osobama koje zapravo nisu bile cijepljene.

Lani u studenom policija je bila uhitila također 10-osoba na čelu s P.R. zaposlenom u jednom zagrebačkom Domu zdravlja. Nju se tada sumnjičilo  za krivotvorenje isprva i zloporabu položaja,  jer je tijekom listopada lani koristila svoje ovlasti kako bi u informacijski sustav u kojem su se pohranjivali podaci o cijepljenim osobama, netočno unijela podatke za više osoba. Navela je da su cijepljene tijekom kolovoza što nije bilo točno. Osim nje tada je bio uhićen i I. Dž., neka vrsta posrednika, koji joj donosio novac za "usluge" koja je obavila.

Na temelju tih podataka izrađene su lažne COVID potvrde koje su potom bile preuzimane u ljekarnama i slane dalje na određene e-mejl adrese, kako bi ih krajnji korisnici mogli koristiti prilikom prelaska granica.  Tada je među onima koji su nabavili lažnu COVID potvrdu bio i jedan poduzetnik, a P.R. i I.DŽ. tada su bili uhićeni i pritvoreni. Nakon nekog vremena su pušteni da se brane sa slobode i postupak je tada protiv njih vodio ODO. No očito  je tijekom istrage policija našla nešto zbog čega je sada predmet preuzeo USKOK.  

Prema neslužbeni  informacijama pretragama mobitela određenih osumnjičenika nakon uhićenja lani, nađeni su podaci iz kojih  se može zaključiti i da su lažirane COVID potvrde nabavljale i neke osobe iz društveno-političkog života. Možda je to razlog zašto je sada slučaj preuzeo USKOK.

Uglavnom, osobama koje su zahvaćene novom policijsko uskočkom akcijom, a prema neslužbenim informacijama među njima su opet P.R. i I.DŽ., istražitelji  pretražuju stanove, vozila, radna mjesta, a kada sve to bude okončano bit će dovedeni na ispitivanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?