NEMA LOGIKE

Cijena nafte stalno u svijetu opada, a u BiH iznova raste

benzinska postaja
Sanjin Strukić/PIXSELL
12.09.2013.
u 09:11

Pojeftinjenje nafte na globalnom tržištu nije smanjilo cijene u BiH

Cijena nafte i naftnih prerađevina na prostoru BiH godinama je u konstantnom rastu, iako na svjetskom tržištu cijena ovog energenta trenutačno opada. Dapače, iz institucija službene vlasti u BiH šalju najave kako će cijena nafte i naftnih prerađevina i dalje rasti u skoroj budućnosti.

Određivanje cijena

Odjel prometnika naftom koji djeluje pri Gospodarskoj komori FBiH, uporno ponavlja kako cijene diktiraju rafinerije. Koliko god se cijene sirove nafte spuštale ili podizale na globalnom svjetskom tržištu, krajnji ishod cijena ovog energenta zavisi od rafinerija, poručuju iz Sekcije prometnika naftom i naftnim prerađevinama Federacije BiH. Bez obzira na njihovo “opravdanje” evidentno je da se cijena goriva u BiH znatno prije uveća kad cijena sirove nafte poskupi na globalnom tržištu, nego kad se radi o slučaju njenog pojeftinjenja. Kako prenosi novinska agencija Anadolija, na pojedinim benzinskim crpkama u Federaciji BiH, nedavno je ponovno došlo do povećanja cijena eurodizela za pet feninga, pa litra bezolovnog 95 oktana košta 1,20 eura i dizela 1,20 eura. Od zemalja regije, najveće cijene nafte su u Crnoj Gori gdje trenutačna cijena benzina 95 iznosi 1,38 i dizela 1,29 eura, što je isto kao i u prethodnih nekoliko mjeseci, i ta cijena je skoro kao u nekim bogatim europskim zemljama. Cijena litre bezolovnog 95 oktana u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima BIHAMK-a, iznosi 1,40 eura i dizela 1,31 eura, što je neznatno manje u odnosu na cijene nafte prije nekoliko tjedana.

Kretanje cijena i regija

Cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura i dizela 1,28 eura, što je skoro isto u usporedbi s cijenama nafte i naftnih prerađevina u toj zemlji u proteklih nekoliko tjedana. U Srbiji benzin 95 košta 1,32 eura, koliko košta i litra dizela, što je za nekoliko feninga skuplje u odnosu na cijene prethodnih tjedana. Od europskih zemalja, još uvijek najskuplje gorivo toče stanovnici Norveške gdje litra bezolovnog 95 košta 1,92 eura, a cijena dizela je 1,75 eura što je za oko 0,05 eura jeftinije u odnosu na prethodne mjesece. Najmanja cijena goriva se plaća u naftom bogatoj Rusiji gdje litra bezolovnog 95 košta 0,73 eura, dizela 0,75 eura, što je također za oko tri feninga manje nego prijašnjih mjeseci. BiH je zemlja ovisna o uvozu nafte i naftnih prerađevina. Države iz kojih naftni distributeri uvoze naftu i gorivo su u najvećom omjeru Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Mađarska..., te godišnja potrošnja nafte u BiH iznosi više od 1,3 milijuna tona. Upravljanje tržišta naftom u BiH nalazi se pod ingerencijom Ministarstva trgovine u FBiH, te Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u RS-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?