Politička kriza

Četvorka na testu, realizacija dogovora ili novi potezi

Četvorka
20.05.2013.
u 09:08

Hrvatske stranke nisu zadovoljne potezima partnera. Vlada FBiH iako je u blokadi funkcionira i donosi odluke, dok Hrvati čekaju i ne mogu biti dio Vlade

Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Božo Ljubić s jednim ciljem okupili su se u koaliciju – četvorku, a to je rekonstrukcija Vlade FBiH i ispravljanje nepravde koja je učinjena prema Hrvatima. Ni nakon dvije godine legitimne hrvatske stranke nisu u Vladi FBiH, a rekonstrukcija je mrtvo slovo na papiru. Hrvatske stranke nisu zadovoljne potezima partnera.

Ozbiljni problemi

Vlada FBiH iako je u blokadi funkcionira i donosi odluke, dok Hrvati čekaju i ne mogu biti dio Vlade unatoč dogovoru. “Kad je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u FBiH preuzme onaj tko je odgovoran za ovo sve - kazao je predsjednik HDZ-a BiH Čović. Upozorio je da će, ako ne bude dogovora oko nove Vlade, te se politički kaos nastavi, doći do ozbiljnih problema. “Dvije godine smo već izgubili. Pokušaj izigravanja volje hrvatskog narodna platili su svi građani. To je nauk za ubuduće, da se ne smije izigravati volja hrvatskog naroda - zaključio je u ranijim izjavama Čović. - Događaje u Vladi FBiH lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocjenjuje kao žalostan epilog onoga što je počelo prije dvije godine svojevrsnim državnim udarom, odnosno formiranjem izvršne vlasti u FBiH suprotno Ustavu, zakonu i bez izbornog legitimiteta hrvatskog naroda. Kada je o rokovima za rekonstrukciju Vlade riječ, sve odavno nema smisla, mišljenja je Ljubić. - U ovom trenutku mi u SBB-u vjerojatno nismo zainteresirani za ulazak u Vladu FBiH - kazao je nedavno Fahrudin Radončić. On smatra da punu odgovornost za stanje u FBiH snose SDP i posebno SDA, koji se služi opstrukcijama i blokadama.

Zajedno dižu ruke


S druge strane, i Lagumdžija i Tihić se slažu da su promjene nužne, a ovakvo stanje neodržovo. No, i dalje zajedno dižu ruke na “hitnim” sjednicama Vlade FBiH, te glasaju za “važne” odluke. Predsjednik SDA Sulejman Tihić svojedobno je izjavio kako se problem krize vlasti u FBiH može rješavati samo u okviru Ustava i zakona, što znači da su, osim parlamentarne većine, nezaobilazne institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH. “Druga mogućnost su prijevremeni izbori. Prvi put mi se slažemo sa SDP-om i pozivamo SDP, ako ih nije strah, da idemo na prijevremene izbore”, kazao je Tihić. - Pitanje rekonstrukcije Vlade FBiH potrebno je riješiti što prije, u skladu sa zahtjevima aktualne većine u Parlamentu FBiH, da bi se na taj način deblokiralo funkcioniranje izvršne vlasti - tvrdi predsjednik SDP-a BiH Lagumdžija. Gledajući izjave političkih lidera kroz proteklo vrijeme, svi se slažu da su nužne promjene, ali i dalje je pritisnuta kočnica. – Jasno je da nije ispoštovan dogovor prema Hrvatima. Pitanje je kome više odgovara ovakvo stanje, SDA ili SDP-u - kazao nam je jedan od dužnosnika. Politička kriza u FBiH je kulminirala i krajnje je vrijeme za konkretne poteze, preispitivanje odnosa u okviru četvorke ili pak stvaranje nekih novih koalicija. Hrvati više neće promatrati kako se krše dogovori, odlučni su da rješenje krize u FBiH mora biti prioritet i u tom kontekstu će uskoro pokrenuti određene korake.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?