Rekonstrukcija

Čavara: Tko je nadležan ako nije Sud u Sarajevu?

Parlament
13.07.2012.
u 09:09

Federalni Parlament ima puni kapacitet da donosi zakone i odluke

Općinski sud Sarajevo proglasio se nenadležnim u postupku tužbe Desnice Radivojevića protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s njegovim razrješenjem s mjesta ministra u Vladi FBiH. Kako se neslužbeno doznaje, u rješenju piše da se sud proglasio nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, zbog čega se tužba i odbacuje. Radivojević je tužbom tražio da se privremeno vrati na funkciju federalnog ministra prostornog uređenja do završetka spora pred Ustavnim sudom BiH. Ovakva sudska odluka dodatno komplicira proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji. Iako je jasno da postoji nova parlamentarna većina ona još uvijek nije u mogućnosti preuzeti sve poluge vlasti. Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže kako je jasno da mnogo toga ovisi o sudovima.

Sjednica do kraja srpnja

- Ustavni sud je u situaciju u kakvoj jest. Mora raditi sa šest sudaca i vidim da su za kraj mjeseca zakazali sjednicu, što dovoljno govori samo za sebe. Što se tiče Općinskog suda u Sarajevu, njegovo proglašavanje nenadležnim u slučaju smjene ministra Radivojevića je apsurdno, jer tko je nadležan ako oni nisu - kazao nam je jučer Marinko Čavara.

Nema ostavki

Situaciju bi svojim povlačenjem mogli potpuno pojednostaviti predsjednik Federacije Živko Budimir i dopredsjednik Mirsad Kebo. No, oni ne pomišljaju na to, što se pokazalo i na jučerašnjim “konzultacijama” koje je Budimir upriličio s predsjednicima nekih stranaka. Jedan od njih, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da su stavovi nepromijenjeni, odnosno da Budimir neće dati ostavku te da Parlament FBiH treba uputiti zahtjev Ustavnom sudu koji će se o tome očitovati. - Koalicijska većina je stvar koja se ne da promijeniti i ona je u federalnom Parlamentu vrlo stabilna. Federalni Parlament ima puni kapacitet da donosi zakone i odluke, a hoće li predsjednik Federacije biti ovaj ili onaj u ovom trenutku za mene to nije osnovno političko pitanje - naglasio je lider SBB-a Fahrudin Radončić. Podsjećajući da nova parlamentarna većina ima 600 tisuća, a Budimir potporu tek dvije tisuće građana, Radončić je kazao kako bi aktualni predsjednik, ako ima političkog morala, trebao podnijeti ostavku. Sličnog je mišljenja i Marinko Čavara.

Ključne riječi

Komentara 1

LP
Ljubomir Pavlovic
14:04 13.07.2012.

Što hoćeš Marinko, rekao ti je Čović izbori se za fotelju pa letaj okolo Živka možda se i sažali pa dadne ostavku. on će srediditi srpske glasove preko Dodika, a što se tiče Hrvata znadeš da ni u Busovači nisi prošao.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?