ALARMANTNO

Broj prvašića se smanjio u osam od deset županija FBiH

senkovac
Dragutin Šantoši
04.01.2011.
u 09:56

Na području Federacije Bosne i Hercegovine broj nastavnika povećan za 10 posto, troškovi obrazovnog sustava za 11 posto, a kvaliteta je sve lošija

Istraživanja obrazovnog sustava u Bosni i Hercegovini pokazala su da se broj učenika tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja smanjio za skoro šest posto u osnovnom te zabrinjavajućih 11 posto u srednjem obrazovanju. U istom razdoblju se broj nastavnika povećao za 10 posto, a troškovi obrazovnog sustava za 11 posto.

Kvaliteta nije bolja

Premda podaci upućuju kako se dobilo na kvaliteti obrazovanja, u istraživanju je navedeno da ovakvo stanje nije praćeno poboljšanjem kvalitete, pa učenici pokazuju relativno loše rezultate u međunarodnim okvirima, dok sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja postaje sve skuplji.

Podaci Zavoda za statistiku FBiH potvrđuju da se na početku ove školske godine broj osnovnih škola i razrednih odjela nije bitno mijenjao u odnosu na proteklu školsku godinu, dok je broj učenika manji za 5,7 posto. Iz sindikata obrazovanja tvrde kako je osnovni razlog smanjenja broja učenika u srednjim i osnovnim školama u BiH bijela kuga. Prema njima, glavni razlog smanjenoga broja učenika srednjih škola je socijalnog karaktera. Naime, određen broj svršenih osnovaca ne upisuje srednje škole zbog toga što im je daleko, moraju putovati i plaćati skupe mjesečne karte za prijevoz i slično.

Rezultati istraživanja o provođenju razvojnih politika u sektoru razvoja ljudskog kapitala u BiH pokazali su da obrazovni sustav ima brojne slabosti te da opadanje broja učenika u školama nije isključivo demografski problem. Isto istraživanje je pokazalo da je prošle školske godine u BiH skoro 2.500 učenika ponavljalo neki od razreda u osnovnim i srednjim školama.

Podaci govore da je na području Federacije BiH u ovoj školskoj godini u osam od deset županija utvrđen smanjen broj prvašića, potvrdili su iz Ministarstva obrazovanja.

Prirodni prirast

Demografska kretanja stanovništva u BiH karakterizira gotovo podjednaka stopa nataliteta i mortaliteta, pa je posljednjih godina prirodni prirast bio izmjenično pozitivan i negativan. Podaci govore da je tijekom posljednjeg desetljeća broj umrlih osoba u odnosu na rođene, ipak u porastu. Tako je, 2000. godine prirodni prirast bio 9.081, a prošle je godine bio negativan, jer je bilo 354 više umrlih, nego novorođenih.
U 2009. godini stopa nataliteta u BiH iznosila je 9,0 promila, stopa mortaliteta 9,1, pa je stopa prirodnog prirasta iznosila - 0,1 promil. Kao posljedica starenja stanovništva u sljedećem razdoblju očekuje se nastavak trenda smanjenja godišnjeg broja živorođenih i porast broja umrlih osoba. Bosna i Hercegovina se po tome ne razlikuje od drugih zemalja u regiji, tvrde iz Agencije za statistiku BiH. Iskustva pojedinih zemalja pokazuju da se natalitet može povećati sustavnom demografskom politikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?