NESREĆA

Border iz Makedonije teško pao i čudom ostao bez težih posljedica

katschberg snowboard
10.03.2011.
u 09:41

Mario Ristovski, 18-godišnji Makedonac, žestoko se sručio na led za vrijeme međunarodnog natjecanja

SARAJEVO - Na olimpijskoj planini Bjelašnici jučer se umalo nije dogodila nova tragedija. Osamnaestogodišnji Mario Ristovski iz Makedonije ozlijeđen je nakon što je nesretnim slučajem pao tijekom međunarodnog natjecanja u bordanju koje se za jučerašnjeg dana održavalo na Bjelašnici.

- Policajci iz Trnova su ga, odmah nakon žestokog pada, transportirali u Klinički centar u Sarajevo.

Ipak, ovaj mladi border je imao iznimnu sreću u nesreći.

-Pacijent je dovezen na CUM s nekoliko kontuzija koje su mu sanirane te mu je, za svaki slučaj, urađeno i rendgensko snimanje glave nakon čega je pušten na kućno liječenje. Nakon takvog pada možemo samo reći da je u pitanju srećković - zadovoljno će iz ove bolnice.

Nije preživio lavinu

Podsjetimo, još prije desetak dana na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici dogodila se tragična nesreća u kojoj su ozlijeđena dva bordera, a jedan je preminuo. Smrtno je nastradao Gradimir (Živko) Krajišnik (31) iz Sarajeva, On nije mogao preživjeti udar lavine koja se može kretati i do 380 kilometara na sat. Naime, dvanaest bordera uputilo se na nepripremljenu i opasnu stazu, gdje su pokrenuli jaku snježnu lavinu koja ih je odvukla do provalije duboke 200 metara.

Jedan od mladića imao je sreću da je bio zatrpan snijegom do pola, drugi se od snijega oslobodio sam, dok je treći upao u provaliju. Na mjesto nesreće odmah su upućene ekipe Hitne medicinske pomoći, policijske ophodnje, postrojba za podršku FUP-a, Kluba spasilaca 2000 i Gorske službe spašavanja. Pronađen je na 4,5 metara dubine mrtav, dok su druga dvojica izvučena i, osim stanja šoka, bar na prvi pogled nisu bili teže ozlijeđeni.

Najveća tragedija

Inače, planinari još pamte najveću tragediju koja se dogodila na Bjelašnici 1962., kada se smrznulo sedam mladića starosti između 18 i 20 godina. Radilo se o skupini mladih planinara iz Sarajeva i Beograda, koji su zalutali u snježnoj mećavi. Nažalost, nakon višednevne potrage, pronađeni su mrtvi, i to svega tristotinjak metara od meteorološke postaje na Bjelašnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije