Sveučilišta

BiH u sredini, a RH na vrhu liste u Regiji

Studenti
10.03.2013.
u 10:47

Najbolje pozicionirano sveučilište iz regije na listi Webometricsa je zagrebačko na 564. mjestu

Ulaganje u obrazovanje i znanost je postao jedan od najznačajnijih strateških interesa mnogih zemalja. Napredak države na globalnoj razini može se mjeriti i prema kvaliteti obrazovanja.

 

Kvaliteta visokoga obrazovanja

 

Novinari agencije Anadolija istražili su kvalitetu visokoga obrazovanja u zemljama jugoistočne Euope i ostalim dijelovima svijeta, i saznali da najbolja sveučilišta u regiji imaju Hrvatska i Srbija, a najslabije Crna Gora i Albanija. BiH i Makedonija su u sredini regionalne liste. Javni istraživački centar Webometrics iz Španjolske, koji djeluje pri CSIC-ou, objavio je istraživanje za 2013. prema kojem su se samo sveučilišta iz Hrvatske i Srbije našli među prvih tisuću. Najbolje pozicionirano sveučilište iz zemalja regije na toj listi je Zagrebačko na 564. mjestu. Slijede sveučilišta u Beogradu na 633., Ćiril i Metodije u Skoplju na 1500., u Sarajevu je na 1739. mjestu liste sveučilišta u svijetu. Od bh sveučilišta, nakon Sveučilišta u Sarajevu slijede u Tuzli na 4114., Internacionalni Burch univerzitet na 4380., te u Zenici na 4784. mjestu Webometricsove liste. Profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović u izjavi za agenciju Anadolija kazala je da BiH ne ulaže dovoljno u obrazovanje jer “ovo je siromašna zemlja”, prenosi Klix.ba.

 

Nepovoljna bh. struktura troškova

 

- Istaknula je i kako BiH ne posjeduje ni potrebni nastavnički kadar. Prema istraživanjima struktura troškova obrazovnog sustava je nepovoljna. Oko 88 posto proračunskih sredstava se izdvaja za plaće i naknade zaposlenim, 8 posto za materijalne troškove, dok na kapitalna ulaganja odlazi 4 posto proračuna za obrazovanje. Ulaganja u RH, u odnosu na 2002. porasla su za više od 80 posto. Prema izvješću Europske komisije, RH je 2006. po udjelu visokoobrazovanih stanovnika bila u rangu s Austrijom, Mađarskom i Poljskom, a ispred Češke, Italije... Tanović je istakla kako država i političari u BiH ne pridaju dovoljnu pozornost znanosti i obrazovanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?