Europska komisija:

'BiH ne bi trebala zahtijevati više standarde za hrvatske proizvode'

Jose Manuel Barroso
Reuters/Pixsell
31.07.2013.
u 20:36

"Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje, kao što su Bosna i Hercegovina, ako se zemlja odredišta slaže", napominju iz Europske komisije.

Europska komisija je reagirala na zabranu uvoza pojedinih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u BiH te su napomenuli da "Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde od onih koje primjenjuju na svoje potrošače".

"Gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog porijekla ispunjavaju EU standarde o sigurnosti hrane", ističe se u priopćenju objavljenom na stranicama Delegacije EU u BiH te dodaju kako je između EU i Hrvatske dogovoreno prijelazno razdoblje do kraja 2015. godine "do kada preostali, određeni broj objekata u Hrvatskoj mora ispuniti standarde EU, npr. određeni proizvođači hrane još uvijek moraju ispuniti određene strukturne uvjete".

"Kompanije u potpunosti osiguravaju sigurnost hrane"

Pišu da proizvodi tih kompanija mogu biti na hrvatskom tržištu, "jer kompanije u potpunosti osiguravaju sigurnost hrane". "Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje, kao što su Bosna i Hercegovina, ako se zemlja odredišta slaže", napominju iz Europske komisije te dodaju da se takav uvoz iz Hrvatske u BiH odvijao prije našeg ulaska u Uniju na osnovu bilateralnog sporazuma između dviju država. Taj je sporazum prestao vrijediti 1. srpnja ove godine kada je Hrvatska ušla u EU.

EK u izjavi piše da vlasti BiH mogu provjeriti ispunjavaju li kompanije iz Hrvatske minimalne standarde "jednake onima u Bosni i Hercegovini kako bi se omogućio nastavak uvoza bez rizika po sigurnost hrane".

"Svi prehrambeni proizvodi kompanija iz Hrvatske navedeni pod "registar odobrenih objekata koji se bave hranom životinjskog porijekla" trebaju se nastaviti izvoziti u BiH u svakom slučaju", zaključuju iz Europske komisije.

>>BiH opet šokirala naše izvoznike: Zabranili Meggle, Luru, Koestlin...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije