koridor kroz neum

BiH ministar Hadžić: BiH neće biti Hrvatskoj ono što joj je Slovenija

hajdaš,hadžić (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
23.07.2012.
u 17:10

Hajdaš Dončić je pak naglasio da je moguća i gradnja Pelješkog mosta ako Europska komisija pokaže spremnost na sufinanciranje i tog projekta kao što je spremna sufinancirati gradnju četverotračnog koridora kroz Neum.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je danas svom kolegi ministru komunikacija i transporta BiH Damiru Hadžiću usuglašeno stajalište i projekt Europske komisije i Republike Hrvatske o koridoru kroz Neum. Na koridoru bi vatrogastvo, policija i hitna pomoć bili u jurisdikciji RH pa je Hajdaš Dončić kazao da bi time Hrvatska imala prometni suverenitet nad tim koridorom. Sad je na BiH i Hrvatskoj da se bilateralno dogovore o tome.

Damir Hadžić je kazao da BiH nije zemlja koja će praviti bilo kakve probleme Hrvatskoj i obećao da će u zakonskom okviru što prije riješiti pitanje koridora pa će tako najkasnije do kraja 10. mjeseca radna skupina ministarstava obiju država pripremiti tekst sporazuma o koridoru kroz Neum i korištenju Luke Ploče.

– BiH neće biti Hrvatskoj ono što joj je Slovenija – kazao je Hadžić. Na pitanje uvjetuje li BiH sporazum o koridoru s korištenjem Luke Ploče Hadžić je kategorički odgovorio da ne uvjetuje no ipak je naglasio da BiH traži neometano korištenje te luke pa čak i pozvao Hrvatsku na ratifikaciju sporazuma o Luci Ploče sa BiH iz 1998. godine.

Hajdaš Dončić je pak naglasio da je moguća i gradnja Pelješkog mosta ako Europska komisija pokaže spremnost na sufinanciranje i tog projekta kao što je spremna sufinancirati gradnju četverotračnog koridora kroz Neum.

Gradnja, bi prema njegovim riječima, mogla početi 2013. ili 2014. godine ,a bila bi gotova za četiri-pet godina. Priznao je da bi o tome opet trebali razgovarati s BiH stranom. A i to će biti teško sudeći prema Hadžićevu stavu o pelješkom mostu. On je za BIH suglasnost za gradnju tog mosta postavio uvjete: rješavanje pitanje granice RH i BiH, pogotovo na rijeci Uni i poštivanje međunardonih konvecija o pravu pristupa moru BiH.

– Kad rješimo ova dva pitanja onda RH možda krene u gradnju mosta – kazao je Hadžić dodajući da će BiH štiti svoj suverenitet.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije