SPORAZUM

BiH konačno u sustavu međunarodne carine

carina
31.03.2011.
u 12:19

S međunarodnom carinskom dozvolom, bit će otvorena vrata gospodarstvenicima

Bosna i Hercegovina će nakon maratonskih pregovora, izvršavanja postavljenih uvjeta, 18. travnja ove godine konačno postati dio mreže država koje su povezane s ATA karnet međunarodnim jamstvenim lancem. Ovakva odluka stigla je iz Međunarodne trgovačke komore (ICC) jer je, kako stoji u njihovu objašnjenju, BiH važna tranzitna zemlja u regiji Balkana, i jedina je država (Srbija, Hrvatska i Crna Gora u ATA sustavu) koja nije bila u ovom sustavu.

Pogodnosti za biznis

Ovim carinskim dokumentom, zbog kojeg su gospodarstvenici, tvrtke, glazbenici, snimatelji, imali proteklih godina niz neugodnosti bit će omogućen privremeni uvoz određenih kategorija robe u carinsko područje svake zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu, i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava. ATA karnet pokriva tri glavne kategorije robe u međunarodnoj trgovini: robu za izlaganje i upotrebu na sajmovima, izložbama, kongresima i sličnim manifestacijama, uzorke od vrijednosti, te profesionalnu opremu. “ATA karnet se može koristiti za praktično svu robu namijenjenu osbnoj ili profesionalnoj uporabi, uključujući trgovinske uzorke, stručnu opremu, sajamske eksponate, izložbene predmete, reklamni materijal. Ovim će biti omogućen privremeni uvoz trkaćih konja, pasa za prikazivanje na izložbama, glazbenih instrumenata, kazališnih kostima, opreme televizijskih postaja, ali se ne smije uvoziti potrošna i kvarljiva roba, te roba namijenjena preradi, obradi ili popravkama”, navodi se iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

S ATA karnetom u svijet

ATA karnetom predviđen je uvoz robe radi proizvodne djelatnosti, koja se uvozi u pograničnom prometu, u humanitarne svrhe, te uvezene robe koja je djelomično oslobođena uvoznih carina i poreza. ATA karnetom se ukida potreba za carinskim dokumentima na svakoj granici, proširuje mogućnost za plasman na inozemno tržište, te pruža mogućnost samokontrole, tako da nema negativnih učinaka po nacionalnu ekonomiju. Od spomenutog međunarodnog carinskog sustava imat će koristi međunarodne izložbe i sajmovi jer im se olakšava procedura za strane izlagače, turizam i transporti zbog putovanja poslovnih ljudi, sportske manifestacije, kao što su olimpijske igre, priredbe, koncerti, te svaka zemlja koja želi iskoristiti prednosti globalne ekonomije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?