Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Bebe kupaju u umivaoniku, griju bolnicu 8 sati na dan

Ravnatelje bolnice dr. Ivica Jozić, koji je na toj dužnosti godinu dana, naslijedio je ogroman dug od 15 mil. maraka
10. siječnja 2011. u 08:17 0 komentara 429 prikaza
rodiliste
Foto: VL FOTO

Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu već godinama ima problema s nelikvidnošću, a dugovi se gomilaju.

Višegodišnji problem

Grijanje, bolje reći njegov nedostatak, nije problem koji je pogodio ovu zdravstvenu ustanovu ove zime, to je problem prisutan već nekoliko godina. Tek se u dva navrata, prije i poslijepodne, bolnički kompleks zagrijava po četiri sata. Između ništa, noću, također - ništa. Zahvaljujući humanitarnoj akciji “Novo rodilište za novi život” te reportažnom videozapisu o uvjetima na tom odjelu, govori se i o tome kako u njemu nema odgovarajuće opreme za kupanje beba, pa se novorođenčad kupaju u malo širem umivaoniku. Istina je da ga hitno treba rekonstruirati, te je to i bio razlog da rukovodstvo i zaposlenici ove županijske zdravstvene ustanove pokrenu akciju prikupljanja sredstava za tu namjenu. Početak akcije pokazao je da ljudi nisu izgubili osjećaj za svoje bližnje. Za kratko vrijeme prikupilo se 20-ak tisuća maraka. Međutim, grube procjene kažu da je potrebno oko 150.000. Stoga će humanitarni telefon i dalje biti u funkciji, kao i žiro-računi. Od 1974., otkako se izgradila zgrada nove bolnice, u njoj se na vrhu našlo i rodilište s Odjelom ginekologije. Otada pa do danas nema većih zahvata, a glavna sestra-primalja, Anđelka Miloloža, koja je već ušla u četvrto desetljeće radnog staža, unatoč teškim uvjetima, neadekvatnoj opremi, kaže da ni za što na svijetu ne bi mijenjala poziv. Omogućiti dolazak novog života na svijet, osjetiti to malo biće u svojim rukama i vidjeti radost na licu majke, nešto je što se ne može mjeriti ni s čim. Naravno da to mišljenje dijeli i šef Odjela, prim. dr. Dražen Vrdoljak koji se, zajedno s primaljama, muči sa silnom kablažom po rađaonici, jer instalacije su ono što je najlošije, a njima uz bok idu i sanitarni čvorovi. No, vratimo se mi grijanju i dugovima. O tome smo razgovarali s ravnateljem dr. med. Ivicom Jozićem koji se na poziciji prvog čovjeka nalazi godinu dana, a naslijedio je ogromni dug od 15 mil. KM. Smanjen je za jedan milijun zahvaljujući potpisanom sporazumu s Poreznom upravom koja je ‘oprostila’ kamate, pa ostaje vratiti 14 milijuna. Kamata je otpisana pod uvjetom da se dug otplaćuje, u suprotnom će se opet priključiti glavnici, kaže dr. Jozić te dodaje kako od tog iznosa čak 11 mil. otpada na neuplaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje.

Neizmirene obveze

Preostala 3 mil. su neizmirene obveze prema dobavljačima za lijekove, potrošni materijal, hranu, gorivo za grijanje i sl. Bolnica se grije na lož-ulje, što je po sadašnjim cijenama iznimno skup energent, kaže dr. Jozić te dodaje kako mu je poznato da se i njegov prethodnik bavio mišlju da promijeni energent. No, kada se napravio izračun, sve bacilo na papir, uvidjelo se da bi prenamjena sustava i njegova rekonstrukcija bila odveć skupa. “Za preinake treba nekoliko stotina tisuća KM, a mi taj novac nemamo. Stoga smo ostali na staroj toplani i energentu. Svake zime smo u istoj situaciji. Smanjujemo grijanje na 8 sati dnevno. Na to se potroši oko 700-800 l lož-ulja, pa kada to pomnožite s danima, pa onda sa 7-8 mjeseci, jer kod nas toliko traje grijna sezona, dođete do iznosa od 150.000 do 250.000 litara goriva,” ističe Jozić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.