VANJSKA POLITIKA

Barbaliću u Vijeće sigurnosti kao savjetnika poslali ujaka

vijece
VL FOTO
08.01.2011.
u 11:15

Sven Alkalaj na kraju mandata inzistira na procedurama koje ni sam nije poštovao

Premda bi izbor Bosne i Hercegovine za člana Vijeća sigurnosti UN-a trebalo, na prvi, predstavljati velik uspjeh i pozitivnu afirmaciju, ovaj se izazov pretvorio u međunarodni fijasko i diplomatsku farsu, i to zahvaljujući aktualnom ministru vanjskih poslova BIH Svenu Alkalaju. Naime, upravo je Alkalaj poznat u narušavanju i kršenju diplomatskih procedura, još od početka svog mandata.

Otvorili Pandorinu kutiju

Njegovo ponašanje je bilo često izvan diplomatskog protokola, a još češće je generiralo skandale. Žalosno zvuči da se taj isti ministar na kraju svog četverogodišnjeg mandata poziva na protokol i procedure koje je nebrojeno puta i sam izbjegavao ili ih čak kršio. Posljednji događaj vezan je uz Vijeće sigurnosti kojim predsjedava BiH. Podsjetimo, u tom je kontekstu aktualni ministar vanjskih poslova inzistirao da na najznačajnijim sesijama predsjedava sam ministar, čime bi se zadovoljila najviša razina diplomacije, dok je, prema onome što je izjavio na konferenciji za novinare, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović inzistirao da tim sesijama predsjedava aktualni veleposlanik BiH pri UN-u.

Ovo nesuglasje koje se moglo čuti na relaciji Predsjedništvo BiH - Ministarstvo vanjskih poslova, zapravo bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju svih nagomilanih problema u sferi vanjske politike BiH, a čiji su glavni akteri Predsjedništvo BiH i MVP. Iako je u ovom slučaju ministar Alkalaj donekle u pravu, za odluku da veleposlanik, a ne ministar predsjedava u VS-u, upravo je tome on sam doprinio tijekom svoga mandata. Predsjedništvo BiH je za veleposlanika u VS-u imenovalo Ivana Barbalića, iako su imali u vidu da UN zahtijeva najboljeg od najboljih kadrova.

Bez procedure

Dakako, ovdje je riječ o kadrovskoj politici Predsjedništva BiH jer imenuje veleposlanike te stoga u slučaju Barbalića snose i odgovornost, ali također i Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Svenom Alkalajem. Naime, Alkalaj je morao, kao šef bh. diplomacije, sugerirati Predsjedništvu da je tada imenovani veleposlanik Barbalić neodgovarajuća osoba za tu poziciju i zbog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a. S druge strane, praksa je pokazala i u situaciji kada se lobiralo za članstvo u VS-u. MVP je morao poslati dodatne savjetnike Brabaliću.

Nedavno je poslan Željko Jerkić, iskusni diplomat, kako bi pomogao Barbaliću. Jerkić je, naime, Barbalićev ujak, što dovoljno govori i o odnosima koji vladaju i u ministarstvu i u drugim institucijama. U kontekstu hrvatskih kadrova otvara se i pitanje kadroviranja za značajne diplomatske pozicije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?