Zimnica

Staklenke pune voća i povrća za zdrav i ukusan zimski jelovnik

Staklenke pune voća i povrća za zdrav i ukusan zimski jelovnik
24.09.2015.
u 06:15
Pogledaj originalni članak

I dok je priprema zimnice u nekim prošlim vremenima bila nužna jer zimi nije bilo svježeg voća i povrća, brojne domaćice i danas daju prednost prirodnom i pripremljenom u vlastitoj kuhinji. Unatoč tome što na policama trgovačkih centara i zimi mogu pronaći sve što su odlučile spremiti u staklenke. Miris pečenih paprika, ajvara i džema vraća ih u djetinjstvo iz kojeg su sačuvale i recepte i savjete o pripremi i čuvanju.

Trud se isplati

Pripremate li zimnicu, još uvijek niste zakasnili, još stignete police svoje smočnice napuniti bojama, mirisima i okusima ljeta, iako je jesen već zakucala na vrata. Na tržnicama možete pronaći paprike, rajčice, krastavce, tikvice, patlidžane, bundeve, kupus, ciklu... Još možete pronaći i sve što vam treba za ukusne kompote, džemove, pekmeze. Ako ste propustili jagode, višnje, marelice, na tržnicama čekaju šljive, smokve, kruške, jabuke.

Odlučite li se za namirnice iz ekološkog uzgoja, možda će vas sve doći malo skuplje. No, jedino tako bit ćete sigurni da je u vašim staklenkama spremljeno samo ono što ste sami u njih stavili, uz dodatak octa, soli, šećera ili ulja. Jer u pravoj zimnici nema konzervansa. I ne zaboravite ono najvažnije, da bi zimnica uspjela, odaberite samo zdravo i svježe povrće i voće te dobro operite staklenke u koje ćete sve spremiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.