Mary Berry prava je majstorica domaćih slanih i slatkih jela u kojima uživaju generacije! A jedan od neodoljivih recepata ove slavne kuharice je i onaj za tortu od kave koja je gotova za pola sata! Ova divna i jednostavna torta od kave odličan je slatki zalogaj uz popodnevni čaj, a recept smo pronašli u njezinoj kuharici "Fast Cakes: Easy Bakes in Minutes" u kojoj Mary ovu tortu opisuje kao "divna promjena od klasičnog biskvita Victoria sponge", piše miss gastro.
Uz recept, Mary je otkrila i tajnu savršenog, spužvastog biskvita - za tijesto se koristi hladni maslac, dok se u kramu stavlja maslac sobne temperature! Isprobaj i ti ovaj odličan recept Mary Berry, jer ova divna torta od kave je - najbolja na svijetu!
SASTOJCI
- oštro brašno 225 g
- prašak za pecivo 1 kom
- šećer u prahu 225 g
- maslac 225 g
- jaje 2 kom
- instant kava 2 žlica
KREMA - SASTOJCI
- šećer u prahu 225 g
- maslac 75 g
- ekstrakt kave 1 žlica
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Dva jednaka kalupa za torte (ako nemaš 2, koristit ćeš jedna, te tijesto razrezat nakon pečenje, no u tom slučaju moraš biskvit peći dulje od vremena navedenog u receptu) namasti maslacem i na dno postavi papi za pečenje.
- Instant kavu rastopi u 1 žlici kipuće vode, miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Maslacem šećer u prahu, brašno, jaja i prašak za pecivo izmiksaj. Dodaj otopinu instant kave i još jednom dobro sve izmiksaj.
- Tijesto rasporedi u kalupe i peci 25-30 minuta.
- Pusti da se biskviti malo ohlade u kalupima prije vađenja. Kada ih izvadiš iz kalupa, stavi ih na rešetku da se potpuno ohlade.
- Za kremu, izmiksaj omekšali maslac, šećer u prahu i ekstrakt kave (ili ponovno napravi varijantu s instant kavom koja je išla u biskvit).
- Kad se biskviti potpuno ohlade, između dva sloja biskvita razmaži kremu.
- Tortu postavi na tanjur za poluživanje, odnonso stalak za torte, pospi s malo šećera u prahu.