OBOŽAVAMO IH

Ćufte u sočnom umaku od rajčice

Foto: Plays Well With Butter/Pinterest
Ćufte u sočnom umaku od rajčice
29.01.2025.
u 13:55
Imamo najbolji recept za ćufte u umaku od rajčice koje okusom (ali i izgledom) pariraju onima iz omiljenog restorana!
Pogledaj originalni članak

Domaće ćufte (ili mesne okruglice) - mnogima omiljeni zalogaji od mljevenog mesa u kombinaciji s domaćim umakom od rajčica odličan su odabir za brzinski ručak ili večeru! Bilo da se poslužuju uz špagete, pire krumpir ili rižu, kao predjela na štapićima ili u bogatom saftu, ćufte su zasigurno jedan od najomiljenijih i najsvestranijih obroka. 

Ako si u potrazi za najboljim receptom za ćufte, na pravom si mjestu! Donosimo detaljan recept za najsočnije ćufte u domaćem umaku od rajčice za pravi gastronomski užitak. Ove ćufte uvijek ispadnu nevjerojatno sočne i ukusne, nisu suhe, a oduševiti će i najzahtjevnija nepca. U nastavku pročitaj nekoliko trikova i savjeta uz koje će ćufte svaki put ispasti savršeno! 

Ćufte u saftu: Kako ih napraviti? 

Ne postoji ništa tako ukusno kao ćufte u mirisnom umaku od rajčica! Sigurno se pitaš koja je tajna najboljih ćufti? Evo nekoliko savjeta za pripremu savršenih ćufti baš svaki put!

Koristi što više svježih sastojaka: Svježe meso, svježe začinsko bilje, svježe krušne mrvice. Za vrhunske mesne okruglice jako je bitan odabir kvalitetnog i prije svega svježega mesa, jer znamo da je mljeveno meso najpodložnije kvarenju.  

Za najbolji okus koristi mješavinu mesa: Nemoj koristiti meso s niskim postotkom masti. Masnoća je zaslužena za mekoću i sočnost mesnih okruglica. Koristiti možeš miješano mljeveno meso u omjeru: svinjetina 40% i junetina 60%.

Ćufte u paradajz sosu

Što se tiče pripreme i termičke obrade, ćufte su najukusnije kada se prije ubacivanja u umak sotiraju na masnoći. Sotiranje znači kratko i brzo namirnicu ispeći u vrućoj, plitkoj masnoći u otvorenoj tavi. Dobro začini smjesu.

Dodavanje začinskog bilja, češnjaka i luka, mesnim okruglicama daje onaj slasni okus za kojim žudimo. I naravno, nemoj zaboraviti sol i papar! Koristi dovoljno jaja. Bez jaja mesne okruglice će se raspasti na komadiće, posebno kada ih ubaciš u umak. 
 

SASTOJCI

  • mljeveno meso - miješano 450 g
  • jaje 1 kom
  • luk 0,50 kom
  • češnjak 1 režanj
  • krušne mrvice 2 žlica
  • parmezan 2 žlica
  • mlijeko 3 žlica
  • listići svježeg peršina 1 žlica
  • sol 0,50 žličica
  • papar 1 prstohvat

UMAK OD RAJČICE SASTOJCI

  • suncokretovo ulje 2 žlica
  • luk 1 kom
  • češnjak 1 režanj
  • pelati iz konzerve 1 kom
  • pasata od rajčice 150 ml
  • voda 100 ml
  • šećer 1 žličica
  • sol
  • papar
  • sušeni bosiljak
  • origano
  • parmezan

POSTUPAK

  1. Pomiješaj sve sastojke za ćufte, pa rukama mijesi dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.
  2. Oblikuj čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljaj u brašno.
  3. Stavi ćufte na zagrijano ulje. Prži da porumene sa svih strana, izvadi na tanjur i ostavi sa strane. 
  4. Pripremi umak od rajčice. U tavi zagrij ulje pa dodaj sitno narezani luk. Prži luk 2 minute.
  5. Dodaj narezane pelate, nasitno nasjeckan češnjak, pasiranu rajčicu, šećer i mješavinu začina.
  6. Kada umak zakuha, dodaj još 100 ml vode. Kuhaj nekoliko minuta pa dodaj popržene ćufte.
  7. Kuhaj 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri. 
  8. Ćufte pomiješaj s kuhanom tjesteninom, a zatim posluži posuto svježe naribanim parmezanom.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.