U jeku strašnih suko

Amerika je u BiH i na Kosovu bombama okončala sukobe

ilegalno oružje (1)
Tužiteljstvo BiH
11.09.2013.
u 15:55

The Washington Post napominje se da se iz vojne intervencije međunarodne zajednice, prije svega SAD-a, u ratovima u BiH i na Kosovu mogu izvući vrlo važne lekcije za naredne intervencije američkih snaga

Osvrćući se na eventualni vojni napad Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Siriji, ugledni američki list “The Washington Post” podsjeća da je američka vojska bila “vrlo efikasna u ratovima u Bosni i Hercegovini i na Kosovo 90-tih, gdje je bombama pomogla da se okončaju strašni sukobi u tom djelu Europe”, javlja Anadolu Agency (AA).

List napominje se da se iz vojne intervencije međunarodne zajednice, prije svega SAD-a, u ratovima u BiH i na Kosovu mogu izvući vrlo važne lekcije za naredne intervencije američkih snaga, poput ove koja se već neko vrijeme planira protiv sirijskog režima Bashara al-Assada, a za koji se sumnja da je 21. kolovoza u okolici Damaska koristio kemijsko oružje protiv civila te tom prilikom usmrtio više od 1.000 osoba.

- Rasprava o najboljem odgovoru na događaje u Siriji je nekako u ćorsokaku i obično se o tome raspravlja u kontekstu posljednja dva rata u kojima je sudjelovala Amerika, dakle, u Iraku i Afganistanu. Obično se kaže da političari i general uvijek samo ponavljaju one prethodne ratove. Ali, ako se posmatra cijeli slučaj Sirije iz tog kuta, onda vojni napad na sirijski režim izgleda kao glupa opcija, piše američki dnevnik.

Ipak, u tekstu se napominje da je američka vojska pokretanjem vojnih napada protiv srpskih snaga na Balkanu 90-tih godina prošlog stoljeća pomogla da se \'\'okončaju sukobi u toj regiji i da prestanu ubijanja nevinih civila\'\'.

“Ako se vratimo u 90-te, i sjetimo odgovora SAD-a i NATO-a u Bosni, a poslije i na Kosovo, to nam može dati dobru lekciju. U Bosni i Hercegovini se vodio strašan rat, bez ikakvog znaka skorog postizanja mira između zaraćenih strana. Troškovi humanitarne pomoći su bili ekstremno veliki i etničko čišćenje se događalo na terenu”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je u jeku strašnih sukoba \'\'bilo kakav mirovni dogovor izgledao nezamisliv i skoro nemoguć\'\'.
“Mirovno rješenje, a još manje konačni mir, nije se uopće nazirao. Ali, ograničena vojna intervencija je promijenila sve dinamike i snage na terenu, ali je probudila i spremnost zaraćenih strana na postizanje dogovora koji je u konačnici rezultirao Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. godine”, piše \'\'The Washington Post”.
Na kraju se naglašava da slučaj Bosne predstavlja najbolji primjer za američku administraciju u smislu potrebe i urgentnosti određenog oblika vojne intervencije protiv sirijskog režima.
“Ograničeni američki napad u Bosni nije uzrokovao još veći kaos, pokolj i trajni rat. Slučaj Bosne zato predstavlja dobro poređenje i formulu za ograničenu vojnu akciju američkih trupa i u Siriji”, piše američki list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?