UBIJEN BIN LADEN

Američki vrh uživo u Bijeloj kući pratio akciju: Ubili smo Geronima!

gledali
AFP
04.05.2011.
u 08:00

Obama i vojni vrh napad na sklonište Bin Ladena gledali su izravno s terena

Za napada na sklonište Osame bin Ladena, gotovo jednako dramatična situacija kao i u pakistanskoj vili odvijala se i u situacijskoj sobi Bijele kuće u Washingtonu. Okupljeni pred videozidom na koji su u izravnom prijenosu projicirane snimke kamera ugrađenih na opremu specijalaca koji su toga trenutka upadali u Bin Ladenovo skrovište, bez daha su sjedili najviši dužnosnici američke administracije.

– To su zasigurno bili najnapetiji trenuci u životu svih nas koji smo se okupili u sobi. Minute su bile duge kao dani, a neizvjesnost koga će vojnici zateći u sobi, hoće li nešto poći po zlu, hoće li se uspjeti izvući bez žrtava bila je gotovo neizdrživa – kaže John Brennan, savjetnik predsjednika Obame za domovinsku sigurnost i protuterorizam koji se, uz Hillary Clinton, ministra obrane Gatesa, potpredsjednika Bidena i samog Obamu nalazio u središtu zapovjednog centra operacije Sunday. Kako tvrdi, u situacijskoj sobi počeli su se okupljati oko podneva po američkom vremenu, nekoliko sati prije same akcije. Neposredno pred početak operacije u sobu je ušao i sam Obama i nakon kratkog pozdrava tiho je sjeo za stol, leđima okrenut kutu sobe, odmah uz admirala Mullena kojemu su na laptop stizale najnovije procjene s terena. Sve se odvijalo u tišini, svi su zadržavali dah.

– Tišinu u sobi prekinuo je glas vojnika koji je uzviknuo: “Identificirali smo Geronima!” Tada smo znali da je unutra doista Bin Laden, mogli smo barem malo odahnuli – kaže Brennan, no situacija je bila daleko od kraja. Počela je borba koju su promatrali stisnutih zuba, Clintonova je držala ruku na ustima gotovo cijelo vrijeme, ali nitko gotovo da nije pustio glasa. Kada su vidjeli da pada jedan od helikoptera, protrnuli su.

– Kada smo shvatili da je helikopter na tlu, napetost se mogla rezati nožem. Ipak, dečki na terenu odmah su prešli na plan B, kao da se ništa nije dogodilo – kaže Brennan. Tijekom prijenosa akcije dobili su informaciju da pakistanska vojska priprema lovce na polijetanje.

– Pakistancima o akciji ništa nije rečeno sve dok i posljednji naš helikopter nije napustio pakistanski zračni prostor. Shvatili su da se nešto događa u Abbottabadu, ali nisu imali pojma o čemu je riječ.

Promatrali smo cijelu situaciju na zaslonima računala, imali samo razrađeni plan. Njihova vojska došla je tek nakon što su naši borci s Bin Ladenovim tijelom već bili izvan zemlje – kaže Brennan. Prema tvrdnjama Bijele kuće, o odluci o napadu raspravljalo se u toj istoj sobi nekoliko dana prije. Okupivši najbliže suradnike, Obama je zatražio procjenu situacije.

– Kako je vjerojatnost da se Bin Laden nalazi u skloništu bila između 50 i 80 posto, tri su opcije bile u igri. Daljnje izviđanje, raketiranje iz zraka ili vojni napad. Polovica prisutnih, mahom civila, bila je za promatranje ili raketiranje, dok su vojnici i obavještajci, među kojima i direktor CIA-e Panetta, bili za napad – kaže izvor iz Bijele kuće. Obama je sve saslušao bez riječi, otišao na spavanje, a ujutro je donio naredbu o helikopterskom napadu specijalaca.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije