nova verzija napada

Ali Agca: Ajatolah Homeini od mene je zatražio da pucam u papu

papa,ivan pavao II
Reuters/PIXSELL
01.02.2013.
u 18:33

Vatikan je odmah reagirao i šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da “nema nikakvog govora o islamskoj vezi u atentatu na papu Ivana Pavla II.”

Objavljena je još jedna verzija turskog terorista Alija Agce o tome tko je naručio ubojstvo pape Ivana Pavla II. U knjizi “Obećali su mi raj”, koju je izdao nakladnik Chiarelettere i koja se od 31. siječnja nalazi u prodaji u Italiji, Agca otkriva da su od njega papino ubojstvo naručili u Iranu, točnije kako je to zatražio ajatolah Homeini.

Vatikan je odmah reagirao i šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da “nema nikakva govora o islamskoj vezi u atentatu na papu Ivana Pavla II". Misterij o naručitelju ubojstva na papu i dalje traje, a Agca je iznio više verzija o tome tko je naručio da 13. svibnja 1981. na Trgu sv. Petra u Rimu puca u papu. Mehmet Ali Agca kao naručitelja atentata na poglavara Katoličke crkve naznačio je oca iranske revolucije ajatolaha Ruholaha Homeinija. Agca piše da je godinama živio u “zabludi islamskog nacifašizma” te da je iz Turske pobjegao u Iran gdje ga je indoktrinirao vrhovni vođa Islamske revolucije.

Podsjeća i da ga je papa Ivan Pavao II., kada ga je posjetio u talijanskom zatvoru 27. prosinca 1983., pitao tko ga je angažirao za atentat. Papa je, kaže Agca, obećao da će tajnu zadržati za sebe. Otac Federico Lombardi opovrgava danas Agcinu verziju događaja. 

– Nije točno da je Agca govorio papi tijekom njihova razgovora u zatvoru o ajatolahu Homeiniju i Iranu kao naručiteljima atentata. I nije točno da je Vatikan smatrao utemeljenom islamsku vezu u napadu na papu – izjavio je Lombardi.

– Ali Agca iznio je do sada više od stotinu verzija događaja, a ova posljednja zasigurno nije istinita – ponovio je Lombardi što je svojedobno o Agcinim pripovjedanjima kazao kardinal Stanislaw Dziwisz, koji je tada bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II. i koji je nazočio njihovu razgovoru u zatvoru. Dziwisz je potpuno odbacio Agcinu izjavu da je s papom razgovarao o Homeiniju, kazao je Lombardi, koji naglašava kako je o tome razgovarao s krakovskim nadbiskupom.

>>Papa Ivan Pavao II. uskoro će biti proglašen svetim!

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije