Bira se predsjednik Suda BiH

Uži izbor su Perić, Burzić ili Debevec

peric
13.12.2016.
u 07:00

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH u srijedu bi na sjednici u Mostaru trebalo izabrati novoga predsjednika Suda BiH nakon što je Meddžidi Kreso istekao mandat, a raznim zakulisnim igrama pokušava se ovaj proces ponovno otegnuti. Pravi politički rat vodi se između srpskih i bošnjačkih stranaka, a ovoga puta najglasnije se iz redova SDA bore za Bošnjaka na čelu ove pravosudne institucije dok, pak, vodeća srpska stranka inzistira da to bude profesionalac, ali, dakako, ne i Bošnjak. Kandidature za predsjednika Suda BiH istaknulo je pet sudaca u stalnim vijećima: Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihimor Lukes i Branko Perić. Na natječaj se prijavilo još dvoje tužitelja, i to Dalida Burzić, koja je glavna tužiteljica u Sarajevskoj županiji, te tužitelj Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić.

Sedam kandidata

Svi oni ispunjavaju uvjete, no očito je da pojedini i nisu baš po volji političkim strankama koje su započele snažno lobirati za svoje kandidate stvarajući do sada nezabilježen pritisak na VSTV. Kako se doznaje, među glavnim favoritima za novog predsjednika Suda BiH tri su kandidata. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije