Zdravstvo

Sedmi međunarodni susret dijaliziranih i transplantiranih u Vitezu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
05.06.2016.
u 10:37

Sedmi put zaredom Vitez je domaćin Međunarodnom susretu dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2016.”. Središnji dio susreta bila je tematska javna tribina na kojoj su gosti bili ugledni liječnici, profesori s medicinskih fakulteta, koordinatori u ministarstvima zdravstva, predsjednici udruga… iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rumunjske i BiH. Tribina je održana u amfiteatru Etno sela u Vitezu, uz domaćinstvo federalne Udruge dijaliziranih i transplantiranih, na čelu s predsjednikom Tomislavom Žuljevićem. - Ovaj susret, sedmi zaredom, pa i javna tematska tribina je, prije svega, razmjena iskustava dijaliziranih i transplantiranih te liječnika s našeg šireg područja. Ujedno, ovakvi skupovi su zanimljivi i medijima, a što onda nama, koji smo angažirani u rješavanju problema doniranja organa i transplantiranja, daje i dodatan snažan vjetar u leđa, ukazuje, upućuje i podsjeća na važnost dragovoljnog darivanja organa koji spašavaju živote oboljelih, kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH, te dodao: - Istina je, po tom pitanju još uvijek smo na niskoj razini svijesti, prije svega po pitanju darivanja organa, no ako se osvrnemo nekoliko godina unatrag, vidjet ćemo pozitivne pomake, istina male, slabašne, ali pozitivne, obećavajuće. A ovakvi susreti, razmjena iskustava, osobnih, stručnih, medicinskih…, nada su i vjera da će se ti pomaci ubrzati, dati im nove i snažnije impulse”. Sudionica tribine i ovoga zanimljivog susreta bila je i dr. Enisa Mešić iz Tuzle.

- Želim krenuti smjerom i putom Hrvatske pa makar to činili onim malim, nesigurnim i sporim koracima. Nasreću takvi koračići se i prave, što potvrđuje i 2015., najuspješnija do sada, s 28 transplantacija, samo u Federaciji BiH, 10 u Sarajevu i 18 u Tuzli. Niz je problema na tom planu, a prije svega treba ukazati na nepostojeću zakonsku regulativu te na nerazvijenu svijest kod naših ljudi kada je u pitanju doniranje organa, kazala je dr. Enisa Mešić i istaknula kako je trenutačno na listama čekanja za transplantaciju u FBiH oko 250 osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije