UNO BIH

Prodaja vozila GRASA-a odgođena za dva mjeseca

GRAS
27.04.2016.
u 13:33

Vjerovanja smo da će poduzeće GRAS d.o.o. Sarajevo kao i vlasnik – osnivač ovog poduzeća, a to je Vlada SŽ, ispuniti svoje obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, navode iz UNO

Uprava za neizravno oporezivanje je otkazala za sutra najavljenu aukciju na kojoj je trebala biti izvršena prodaja 8 tramvaja i 28 autobusa KJKP GRAS d.o.o. iz Sarajeva i to na rok od dva mjeseca.

Vlada Sarajevske županije i nadležno županijsko Ministarstvo prometa proslijedili su dopis Upravi za neizravno oporezivanje kojim je zatražena odgoda aukcije za prodaju vozila kompanije Gras d.o.o. Sarajevo zakazane za 28. travnja 2016. godine u cilju naplate duga po osnovu PDV-a. 

Kao vlasnik – osnivač poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo, Vlada SŽ je dala jamstva Upravi za neizravno oporezivanje da će u naredna dva mjeseca putem kreditnog zaduženja izvršiti kompletnu uplatu duga ovog poduzeća po osnovu PDV-a, koji u ovom trenutku sa zakonskom zateznom kamatom iznosi 15,7 milijuna KM. Imajući u vidu da bi oduzimanje i prodaja vozila kompanije GRAS d.o.o. Sarajevo izazvala značajne negativne posljedice po javni transport u gradu Sarajevu, UNO je produžila rok za uplatu duga GRAS d.o.o. po osnovu PDV-a za dva mjeseca, koliko je Vlada SŽ procijenila da im je neophdno za kreditno zaduženje iz kojeg će se izvršti namirenje
predmetnog duga. 

Naravno, do konačne uplate cjelokupnog dugovanja UNO će i dalje obračunavati zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 % na osnovni dug za svaki dan zakašnjenja plaćanja. Vjerovanja smo da će poduzeće GRAS d.o.o. Sarajevo kao i vlasnik – osnivač ovog poduzeća, a to je Vlada SŽ, ispuniti svoje obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, inače će UNO biti prisiljena organizirati novu aukciju i prodati vozila koja su Upravi data kao osiguranje plaćanja duga.

Podsjećamo, UNO je u svibnju 2014. godine kompaniji GRAS d.o.o. izdala Rješenje o odgođenom plaćanju duga po osnovu PDV-a i to na 36 rata. Tada je ukupan dug kompanije GRAS d.o.o. iznosio 8,7 milijuna KM. S obzirom da dug nije bio izmirivan u skladu s dogovorenim uvjetima, UNO je 14. travnja 2015. godina podnijela nadležnom Sudu Prijedlog za izvršenje na iznos od 7,8 milijuna KM, a dana 30. lipnja 2015. nadležni Sud je donio Rješenje o izvršenju, tako da je UNO javnu aukciju za prodaju 8 tramvaja i 28 autobusa bila zakazala za 28. travnja 2016. Ista je otkazana na razdoblje od naredna dva mjeseca. Osnovni dug kompanije KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo u ovom trenutku iznosu 14,6 milijuna KM, a ukupan dug sa zakonski predviđenom zateznom kamatom iznosi 15,7 milijuna KM, priopćeno je iz UNO BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?