Musa: Najviši novinarski standardi ključ u izvještavanju o izbornom procesu

08.05.2024.
u 16:22

Zamjenik direktora Federalne novinske agencije (FENA) Ilija Musa danas je iznio zaključke druge Media Innovation & Trends konferencije međunarodnog karaktera (Medijske inovacije i trendovi), koju je danas u Sarajevu organizirala FENA u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

- Glavna tema konferencije bila je „Odgovornost medija u izbornom procesu“ o kojoj su govorili medijski profesionalci, eksperti za pitanje izbora i medija, stručnjaci za informacijske tehnologije iz BiH i inozemstva te predstavnici regulatornih tijela i nevladinih organizacija. Diskutirajući o ovoj temi otvorili su i daljnji prostor za dijalog i raspravu o ulozi suvremenih tehnologija u produkciji medijskih sadržaja, opasnostima manipulacije suvremenim tehnologijama u kreiranju medijskih sadržaja i potencijalnim utjecajima takvih sadržaja na javno mnijenje i društvene procese uopće – rekao je Musa.

Zaključci su kreirani na tragu onoga što je jasno istaknuto tijekom izlaganja i rasprave u oba panela.  

 - Prvenstveno je zaključeno da je uređivačka sloboda i neovisnost, transparentnost djelovanja medija i odgovornost prema javnosti, put su k razvoju temeljnih demokratskih vrijednosti u društvu, kao i u radu javnih medija. Stoga se i u izvješćivanju o izbornim aktivnostima  novinari i medijske kuće moraju držati najviših profesionalnih standarda – konstatovao je Musa.  

Za neovisan rad medija, kako je zaključeno, nužno je uređenje (medijskog) zakonskog okvira koji će omogućiti transparentno djelovanje medijskih kuća, te sustav potpora raznovrsnosti i pluralizmu medijskih sadržaja.

- Definisano je da će razvoj medijske pismenosti, posebice u kontekstu intertekstualne analize medijskih objava, kritičkoga praćenja medija i važnosti provjere činjenica, pozitivno utjecati na osnaživanje demokratskih procesa u društvu – naveo je Musa.

Također, medijski stručnjaci danas su zaključili da je „uporaba suvremenih tehnologija u medijskom izvješćivanju s ciljem izrade infografika, animacija i složenijih multimedijalnih sadržaja poželjna u uvjetima pridržavanja osnovnih postulata novinarske profesije“, dok „svi oblici manipulacije suvremenim tehnologijama s ciljem obmanjivanja javnosti nose sa sobom i odgovornosti koje valja prikladno propisati“.

- Uloga novinskih agencija kao najvažnijeg izvora medijskih sadržaja ključna je u borbi protiv medijskih manipulacija i dezinformacija. Organizacijom druge konferencije Medijske inovacije i trendovi društvena odgovornost Federalne novinske agencije postaje još jasnija, a njena pozicija medijskoga lidera u Bosni i Hercegovini još očitija – poručio je Musa.

Donošenjem zaključaka i održavanjem dva panela FENA je danas u Sarajevu okončala drugu po redu Media Innovation & Trends konferenciju međunarodnog karaktera (Medijske inovacije i trendovi).

Održavanjem prvog panela ukazano je na aktuelne izazove zbog masovne zloupotrebe novih tehnologija, koje prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH.

Tokom drugog panela fokus je bio na značaju i odgovornosti novinskih agencija, ali i medija generalno u izbornom procesu.

Zaključeno je i to da bi se javni emiteri trebali pridržavati svoje obaveze da pruže nepristrasno i uravnoteženo izvještavanje i učešće u političkim emisijama, svim političkim strankama i kandidatima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije