Proces digitalizacije u BiH dobiva prve obrise i u društvenim prilikama i svakodnevnom životu

Tiskane CIPS-ove potvrde odlaze u povijest, čekanje na šalterima sve kraće, lakše do pokretanja biznisa

08.05.2024.
u 11:35

Ubrzani proces digitalizacije u BiH dobiva prve obrise i u društvenim prilikama i svakodnevnom životu, a jedno od područja u kojima će najviše profitirati žitelji zemlje odnosi se na CIPS-ove potvrde koje su do sada, vidljivo je iz iskustva brojnih korisnika, uglavnom značile dodatno vrijeme, frustracije ili onaj jedan papir koji nedostaje.

Upućen poziv

Upravo s mišlju kako je potrebno olakšati i ubrzati procedure, odnosno skratiti vrijeme na šalterima, a time pomoći svim žiteljima zemlje, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH omogućila je elektroničku razmjenu podataka. Ova institucija uputila je poziv svim tijelima uprave, općinama, gradovima, bankama, kao i drugim institucijama da podnesu zahtjev za pristup njezinim elektroničkim web-servisima. Ističu kako njihovi web-servisi omogućuju elektroničku razmjenu podataka kako bi bila izbjegnuta dugotrajna čekanja i potreba za tiskanjem CIPS-ovih potvrda. Iz navedene Agencije su objasnili i kako će svim institucijama, tijelima i bankama pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektroničku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i učinkovitih digitalnih kanala. Tim putem bit će moguće elektronički utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom tiskanih potvrda. U ovom trenutku, potvrdili su iz IDDEEA-e, veliki broj tijela završio je tu proceduru i prešao na elektronički sustav, čime je stanovnicima značajno olakšao pristup uslugama. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web-servisima IDDEEA-e i tako još uvijek traže tiskane potvrde od građana. Stoga su uputili poziv svima onima koji još uvijek nisu podnijeli zahtjev za pristup web-servisima da to učine kako bi zajedno podigli kvalitetu usluga i učinkovitost administrativnih procesa u korist žitelja Bosne i Hercegovine.

- Molimo vas da promijenite interne procedure i prijeđete na elektronski način utvrđivanja informacija o prebivalištu. Za sve informacije i pomoć oko korištenja elektroničkih web-servisa slobodno se obratite IDDEEA-i. Naš cilj je da zajedno olakšamo život bh. građanima – poručili su iz IDDEEA-e. Tematiku digitalizacije svakako treba promatrati kroz proces ubrzavanja svih potrebnih procedura, uključujući i one koje se odnose na poslovnu zajednicu i buduće investitore, koji traže brži i učinkovitiji sustav javne uprave. Stoga je nedavno održan sastanak između IDDEEA-e i UNDP-ja, a koji je označen i kao važan korak prema poboljšanju elektroničke razmjene podataka. Agencija ovim aktivnostima pridonosi cilju 6 EU Digitalne strategije koji se odnosi na razmjenu podataka i interoperabilnost. Na čelu s ravnateljem prof. dr. Almirom Badnjevićem IDDEEA je predstavila projekt pod nazivom eDataExchange, čiji je cilj olakšati elektroničku razmjenu podataka građanima i pravnim osobama putem web-stranice Agencije. Ovaj projekt, osmišljen s namjerom potpore korištenja elektroničkog potpisa i pojednostavljenja razmjene podataka za javnost i poslovnu zajednicu, predstavlja korak naprijed k obnovi javne uprave, a istodobno će doprinijeti ostvarivanju nekih od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UNSDG), konkretno cilja 9 (industrija, inovacije i infrastruktura), tako što će unaprijediti infrastrukturu za informacijske tehnologije i omogućiti inovacije u digitalnom prostoru. Također, podržava i cilj 16 (mir, pravda i snažne institucije) jačanjem institucija kroz transparentnu razmjenu podataka i podršku građanima i pravnim osobama u ostvarivanju svojih prava.

Digitalni potpis

Važna novost na koju žitelji BiH mogu računati je digitalni potpis, kao elektronička forma vjerodostojnosti, a koji omogućuje potvrdu identiteta pošiljatelja i integritet isprave, čime se osigurava sigurna razmjena podataka putem interneta. Ovaj sustav nije samo praktičan već štedi vrijeme i resurse, eliminirajući potrebu za fizičkim potpisivanjem isprava i tako omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju. U bliskoj budućnosti pak BiH može očekivati i koncept digitalnog novčanika (Digital ID Wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta, a koji će, osim dokazivanja identiteta, omogućiti i dijeljenje dokumenata, kao i provjeru identiteta drugih građana i kompanija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije