SRBI JEDNOGLASNI:

Izetbegović zemlju gura u najveću krizu nakon Daytona

 Bakir Izetbegović
09.02.2017.
u 09:42

Ukoliko se pokrene revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, doći će do neke vrste hladnog političkog rata u odnosima vladajuće koalicije na razini BiH, jasno je poručio Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a. Ovo je samo jedna od niza reakcija političara iz Republike Srpske na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića kako će doći do revizije tužbe BiH protiv Srbije ukoliko stručna grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procijeni da za takvo što ima elemenata, prenosi Pogled.ba

– Izetbegović zloupotrebljava svoju poziciju i institucije BiH, ako se ima u vidu da odluku o pokretanju revizije ne podržava Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ. On je potpuno svjestan da revizijom tužbe može biti prouzrokovana najveća kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko za cilj ima izazivanje krize koja nas može dovesti do jedne vrste intervencionizma u BiH, onda Izetbegović mora biti svjestan kako ga tako nešto može “odnijeti” sa političke scene, kaže Govedarica.

Žestok odgovor

Isto tako, mišljenja je kako je Izetbegović na zalasku političke karijere pa se opredijelio voditi politiku prošlosti. Smatra da u SDA postoji dio članstva koji ne želi takvu retrogradnu politiku, a ponovio je kako će SDS redefinirati odnos u institucijama BiH ukoliko revizija tužbe bude podnesena.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, također je oštro reagirao rekavši kako je ovakvim potezom Izetbegović pokazao da mrzi BiH. Kada su u pitanju najave da će predstavnici Saveza za promjene izaći iz vlasti na razini BiH, navodi kako oni spremaju žestok odgovor te će u institucijama BiH doći do zastoja za koji odgovornost snosi Izetbegović.
– Informirati ću predstavnike Grupacije europskih pučkih stranaka, čiji predstavnici predsjedavaju Europskim vijećem, Europskom komisijom i Europskim parlamentom, a o tome ću narednog vikenda informirati i španjolskog premijera. Ovo što je Izetbegović uradio dovest će do značajne stagnacije u BiH i regiji, a posebno je šokantna njegova izjava kako je svjestan da će time proizvesti najveću poslijedaytonsku krizu u BiH, smatra Borenović.

Kršenje Ustava i zakona

Reakcije su stizale i od aktualnih vlasti u RS-u, pa tako Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a, kaže kako je jasno da to nije tužba nijednog naroda, nego tužba jedne političke stranke u BiH protiv druge države.

– Ovim načinom član Predsjedništva BiH ruši i Ustav i zakon BiH, jer je jasno da revizije državnog spora ne može biti bez odluke Predsjedništva BiH. Jasno je kako Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav o tome ili točnije dva člana Predsjedništva su protiv revizije zbog čega nema pravnog osnova za ponovno pokretanje postupka, rekao je Čubrilović. Ovomu dodaje kako je Izetbegović ovim potezom svjesno odlučio napraviti krizu ne samo u BiH nego i u regiji što nikako nije dobro i što nas udaljava od izgradnje društva i europskog puta i vraća gotovo 25 godina unazad, dodajući da ta izjava podsjeća na jednu davnu izjavu njegovog oca da će žrtvovati mir za državu.

Staša Košarac, predsjednik Kluba  SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, tvrdi kako je Izetbegovićev potez u obnavljanju tužbe BiH protiv Srbije potpuno jasna i vidljiva posljedica veoma anemičnog odnosa Saveza za promjene u institucijama BiH.

– Izetbegović je provodeći svoju politiku omalovažavanja interesa RS-a imao sugovornike u Savezu za promjene i očigledno je kako, kada su se otvarala politička pitanja na koalicijskim sastancima tog saveza i političkih struktura iz FBiH, Izetbegović nije uočavao nikakav otpor predstavnika Saveza za promjene, istaknuo je Košarac.

Ljajić: Revizija tužbe dovela bi do zamrzavanja odnosa

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je kako bi revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid dovela do zamrzavanja političkih odnosa dvije zemlje. Dodaje kako treba sačekati i vidjeti hoće li do revizije tužbe uopće doći i podsjetio na visoke kriterije Međunarodnog suda pravde u Haagu na osnovu kojih se utvrđuje je li počinjen genocid.
Kaže kako ne može unaprijed govoriti o tome što će biti, ali se plaši, da će ukoliko bi se to dogodilo, politički odnosi dvije države na izvjestan period biti zamrznuti.

Tenzije u regiji

Eventualno pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije u Hagu doživjet će potpuni neuspjeh, a ako se i dogodi, dovesti će do ozbiljnih poremećaja u sveukupnim odnosima država u regiji, upozorio je Borislav Bojić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković smatra da Izetbegović najavljivanjem revizije tužbe BiH protiv Srbije uporno želi držati tenzije između Srba i Bošnjaka i time prikriti neke stvari koje on i njegova stranka nisu uradili ni na razini FBiH ni na razini zajedničkih institucija BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije