Što nas čeka nakon što je Njemačka ušla u recesiju

BiH prijeti pad izvoza i poslovanja, treba smanjiti poreze i privući investitore

izvoz
17.06.2023.
u 17:30

Jasno je kako je bh. gospodarstvo uvelike ovisno o nekoliko država Europske unije, uključujući i Njemačku, tako da se svaki pad ekonomskih aktivnosti osjeti u pogledu domaćih gospodarskih subjekata, poglavito onih izvozno orijentiranih, odnosno onih koji na tržištu EU-a nabavljaju potrebne repromaterijale

Nakon što je Njemačka i tehnički ušla u recesiju, a s obzirom na iznimno bogate vanjskotrgovinske veze BiH s tom državom, bit će ključno napraviti niz koraka unutar BiH kako bi se lakše pretrpio očiti pad ekonomske aktivnosti koji nas očekuje, piše Večernji list BiH.

Manje poslovanja

Jasno je kako je bh. gospodarstvo uvelike ovisno o nekoliko država Europske unije, uključujući i Njemačku, tako da se svaki pad ekonomskih aktivnosti osjeti u pogledu domaćih gospodarskih subjekata, poglavito onih izvozno orijentiranih, odnosno onih koji na tržištu EU-a nabavljaju potrebne repromaterijale.

U prijevodu, prijeti nam smanjenje obujma poslova, što upućuje na potrebu donošenja mjera kojima BiH mora olakšati poslovanje privatnom sektoru. Profesor Faruk Hadžić, poznati makroekonomski analitičar i dekan Sveučilišta SSST u Sarajevu, u razgovoru za Večernji list ističe kako se u unutar BiH već osjeti usporavanje ekonomske aktivnosti, objasnivši kako je, primjerice, u slučaju Federacije u travnju zabilježen izvoz koji je manji za 15,7 posto. Kada se tomu dodaju i prognoze koje pokazuju kako nas u ovoj godini očekuje ekonomski rast od svega 2 posto, a što je gotovo isto kao i da smo tehnički u recesiji, Hadžić predlaže niz mjera kojima bi se situacija popravila, a u prvom redu navodi nužnost izmjene poreznih zakona.

Cilj je imati veće plaće i manje poreze. Hadžić podsjeća i na izjave koje je dao početkom godine, kada je potvrdio kako procjene pokazuju da će ekonomije država članica Europske unije sada ući u fazu usporavanja ekonomske aktivnosti, a to, ako se analizira povezanost domaćeg gospodarstva s tržištima u EU, svakako može imati posljedice i na BiH. Podsjetio je i kako je vijest o ulasku Njemačke u recesiju jako važna i za našu državu jer je Njemačka najvažniji trgovinski partner BiH, što se već sada osjeti kroz usporavanje ekonomske aktivnosti. - Najavio sam kako je potrebno pratiti što se događa u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj jer će se to odraziti na pad našeg izvoza, što se i dogodilo u travnju - napisao je Hadžić u objavi na Facebooku, najavivši kako će idućih dana pripremiti set mjera prema Vladi FBiH na osnovi zakona koji su privremeno povučeni iz procedure kako bi, uvažavajući trenutačno ekonomsko stanje, radnici imali veće plaće, uz manje poreze.

Poboljšati klimu ulaganja
 

Na smanjenu ekonomsku aktivnost upućuju procjene brojnih domaćih, ali i međunarodnih institucija, pri čemu je ocjena kako će trebati raditi na brojnim reformama, uključujući i one strukturne, koje trebaju održati gospodarsku aktivnost dovoljno visokom kako bi se iz ovog kriznog razdoblja izišlo što prije.

Neke od preporuka za BiH koje su nedavno usvojene na Ekonomskom i financijskom dijalogu između EU-a i zapadnog Balkana te Turske tiču se konkretnih strukturnih reformi, a glavni izazovi u smislu jačanja konkurentnosti ostaju poboljšanje poslovnog okružja i jačanje unutarnjeg tržišta zemlje te spremnosti za zelenu i digitalnu tranziciju, poboljšanje učinka, transparentnosti i odgovornosti javnih poduzeća i povećanje zaposlenosti. Istodobno, jedna od preporuka je mogućnost korištenja raspoloživog fiskalnog prostora u proračunu za 2023. za ciljanu potporu ugroženim kućanstvima i tvrtkama, ako je potrebno, a sve kako bi se ublažio udar zbog visokih cijena energije.

Kada je riječ o ulagačkoj klimi, s dijaloga su upućene poruke o važnosti poboljšanja poslovnog okružja i pripreme za integraciju u jedinstveno tržište, uz pojednostavljenje poslovanja i procedura registracije, licenciranja i izdavanja dozvola. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije