Tužna sudbina

Traži kćer koja je imala tri imena, Maja, Vedrana pa i Arijana

djevojka
Arhiva VL
21.05.2010.
u 07:11

Djevojčici je sporan identitet jer se u različitim situacijama pojavljuje s tri osobna imena i dva prezimena: Vedrana Hastor, Arijana Hastor i Maja Ivezić.

Majka M.M. čeka odgovor od Marka Zevole, predsjednika Suda za maloljetnike iz Milana, za svoju usvojenu kćer Vedranu Hastor koja je bila smještena u Centar “Mamma Rita” u Monzi kod Milana s ostalom djecom iz sarajevskog Dječjeg doma “Ljubica Ivezić”.

S djetetom na ulici
Majčina predratna suglasnost za usvojenje dana je u uvjetima iznude jer je majka Maju preuzela iz Doma i s njom spavala nekoliko dana pod stepenicama, nakon čega ju je vratila u Dom jer nisu imale gdje boraviti. Centar za socijalni rad nije htio pomoći samohranoj majci, čineći njenu situaciju bezizlaznom, priopćilo je Udruženje ‘Nestala djeca’. Centar se usmjerio isključivo na oduzimanje prava roditeljstva kao neopozivog i trajnog odvajanja od djeteta, čime je faktično doveo u stanje nemoći da pruži otpor njihovu prijedlogu.

Ovoj djevojčici je sporan identitet jer se u različitim situacijama pojavljuje s tri osobna imena i dva prezimena: Vedrana Hastor, Arijana Hastor i Maja Ivezić. Na listama gostiju grada Milana vodila se s podacima Vedrana Hastor, “otac nepoznat, majka nepoznata” (padre sconosciuto, madre sconosciuta). Problem je što Vedrana Hastor u BiH službeno ne postoji. Vedrana nikada nije bila upisana u matične knjige rođenih, niti je imala JMBG, što znači da joj nikad nije mogao biti izdan rodni list na ime Vedrana Hastor.

Maja Ivezić je upisana pod brojem 32 za 1987. godinu. Ako u sudskom spisu postoji rodni list na to ime, onda bi mogao biti samo krivotvoren. - Kako je grad Milano na svojim popisima mogao upisati djevojčicu koja ne postoji, tko je dao netočne podatke o identitetu djevojčice i s kojim motivom, pitaju se u Udruženju ‘Nestala djeca’. Ova djevojčica se u dokumentaciji Doma “Ljubica Ivezić” vodila pod imenom Maja Ivezić.

Prekršene su procedure
Prilikom smještaja u Dom se nije znalo tko su joj roditelji, pa ju je osoblje doma nazvalo Maja, a kako je morala biti upisana u matične knjige rođenih, bila je praksa da se djeci nepoznatog podrijetla da prezime Ivezić, po nazivu Doma. Sud za maloljetnike u Milanu je kao sastavni dio procedure međunarodnog usvojenja bio obvezan uraditi službenu provjeru identiteta djeteta i zatražiti rodni list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?