FEDERACIJA BIH

Novi troškovi u pitanje će dovesti redovitu isplatu mirovina

umirovljenici
VL FOTO
06.07.2013.
u 11:35

Prijedlog zakona o medicinskom vještačenju zabrinuo čelništvo Fonda MIO Federacije BiH

Nakon što im je Zakonom o povoljnijem umirovljenju branitelja “uvaljeno” nekoliko tisuća novih umirovljenika, federalne vlasti na Zavod MIO Federacije BiH svalile su troškove medicinskog vještačenja. Dok u Zavodu tvrde kako nemaju novca, i kako bi u pitanje zbog novih nameta mogla doći redovita isplata mirovina, Zastupnički dom Parlamenta FBiH ovaj tjedan odobrio je većinom glasova Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Odluka je donesena u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH od prije dvije godine, prema kojoj plaćanje troškova medicinskog vještačenja iz područja mirovinskog i invalidskog osiguranja treba urediti zakonom, a ne uredbom, kako je bilo ranije. To znači da troškove medicinskog vještačenja u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku snosi Zavod MIO FBiH, kao i dosadašnje troškove do dana stupanja na snagu ovog zakona. Pozitivna mišljenja od 10 županija na ovakav prijedlog zakona dalo je tek pet većinskih bošnjačkih županija, i to: Zeničko-dobojska, Sarajevska, Bosansko-podrinjska, Goraždanska, Tuzlanska i Unsko-sanska županija.

Iz Posavske županije imali su drukčiji prijedlog rješenja plaćanja troškova medicinskog vještačenja, u kojem su tražili da troškove medicinskog vještačenja u području mirovinskog i invalidskog osiguranja snose osiguranici ili poslodavci. Mišljenja na navedeni Zakon nisu stigla od Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije u kojoj žive većinsko hrvatsko stanovništvo. Iako je, piše u službenom dokumentu, “urgirano za dostavu traženog mišljenja”. Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa nisu imali primjedbi na dostavljeni Prijedlog zakona. Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU-a dostavio je određene primjedbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?