OŠTRA REAKCIJA

Hrvatski branitelji poručili Helezu: DOSTA JE!

helez
VL FOTO
19.01.2012.
u 09:25

Dosad poprilično uspavane čelnike Udruga na radikalnije reakcije potaknulo je javno prozivanje M. Zelića

“Ono što je obećao na početku mandata to i radi“, izjavio je to Mario Franjić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna nakon javne prozivke člana ove Udruge i predsjednika bugojanske HVIDRA-e, Miroslava Zelića. Zelića je javno prozvao ministar za pitanja branitelja FBiH Zukan Helez te izjavio kako je imao brojne dojave da je Zelić lažni invalid i logoraš te je selektivno izuzeo, radi revizije, njegov predmet iz ureda u Bugojnu.

Laži i obmane

“To su čiste laži i obmane jer Zelić je proveo punih osam mjeseci samo u logoru “Stadion”, a ranjen je kao živi štit na prvoj crti obrane. Njegovo javno prozivanje uvreda je svima nama logorašima, a iskreno rečeno plašimo se i tko je sljedeći, odnosno s kim će se to Helez obračunati nakon Zelića jer to je najavio na početku mandata“, kaže Franjić. Šokirana najnovijim potezom ministra Heleza je i Sarafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna. “Izjava je krajnje neprimjerena i dodatno zaoštrava odnose među narodima koji žive u ovom gradu“, kaže Kolovrat. Povodom javne prozivke istinskih stradalnika reagirale su i dosad poprilično uspavane krovne Udruge proistekle iz Domovinkog rata HVO HB.

“To što Helez radi je pokušaj skretanja pozornosti s procesa za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, prije svih s pokretanja postupka protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića. Mi mu poručujemo da je dosta ovakve selektivne revizije i da je vrijeme za radikalnije poteze“, kazao nam je Dragan Radić, predsjednik HVIDRA-e HVO HB. Da se na primjerenu reakciju i previše čekalo smatra i Nikica Tomić, predsjedik UDVDR HVO HB. “Istina je da smo bili pasivni, možda i previše. Jednostavno, čekali smo da hrvatski političari u federalnim tijelima vlasti reagiraju, a i nismo vjerovali da će Helez ići ovako daleko i javno prozivati istinske stradalnike“, kaže Tomić. Drago Smoljo, predsjednik UDVDR HVO HB u SBŽ naglašava kako dragovoljci i branitelji nisu protiv revizije, ali jesu protiv ovakve kakva se provodi u FBiH. “Mi tražimo poštenu reviziju, jednaku za sve i na svim područjima. Nitko neće stati u zaštitu lažnih invalida, ali onih istinskih uvijek hoće“, naglašava Smoljo.

Potpuno protuzakonito

Vratiti reviziju u zakonske okvire cilj je i ŽO HDZ BiH, kaže Lidija Bradara, predsjednica stranke.

“Ovo što se sada radi je potpuno protuzakonito i mi ćemo tražiti povratak u zakonske okvire. Od Heleza sam zatražila da srednjobosanske prognaničke općine kao što su Bugojno, Fojnica, Travnik i Jajce imaju isti status kao i Srebrenica jer tu razlike nema“, kaže Bradara.

Ključne riječi

Komentara 4

MO
mošnjo
12:05 19.01.2012.

Volio bih znati ako može ko da odgovori da li su ovi platformaški jataci(HSP,HSS-HNI,sranka za boljitak,)da li su oni za reviziju na ovaj način,jer kod nas hrvata se uvijek pojavi ko zna bolje...jer znam dosta lažnih invalida u njihovim redovima,pa neznam hoče li podržati ovog ludog Heleza...

CR
crnaguja3011
16:12 19.01.2012.

Bošnjaci su prije dvije godine, u vrijeme dok je ministar bio Crnkić, oformili interresornu skupinu koja je obišla sve općine i ažurirala dokumentaciju u Uredima za obranu. Do tada dokumentacija bivših pripadnika Armije nije bila sređena kao ni pripadnika HVO-a. Zašto to Hrvati također nisu napravili, ostaje nejasno. Kada su završili taj proces, onda su Bošnjaci donijeli odluku da se ide u reviziju, znajući da će kod Hrvata naći nesređene evidencije. U tome je sva poenta. To može spriječiti samo Živko Budimir, budući da ima ovlasti za to, ali ostaje da se vidi kako će on na kraju reagirati.

Avatar servo_volan
servo_volan
17:50 19.01.2012.

Pogledaj te ovog ćovjeka koda ga je poplava izbacila.taj je željan osvete nad invalidima i stradalnicima HVO I LOGORAŠKIM ZATOĆENICIMA i šire. Kako je moguće da se Hrvatski plitićari se boje progovoriti o lažnim invalidima ABIH a sve znaju jerr su u visokoj politici stvarali zakon. najtužnije je a istina je i nas branitelje i HVO boli što su naši pristali da mi koji smo ratovali jedni protiv drugih budemo zajedno. Kardinalna greška i brzopleta Hrvatskih politićara. Ne bude li se ovoaj cirkus zaustavio pod HITNO biće svašta ne potićem na mržnju ali evo prjedlog objavite registar po postrojbama i to ne friziran pa će te viditi tko je pravi a tko lažni invalid postoji medicinska dokumentacija ispada da su ovi u institutu najpametniji a da svi drugi ljećnici pojima nemaju pa imate ljudi koji su samo ućešćem u ratu zaslušili pravo na neke privilegije naravno nemora to bit invalidnina ali može poticaj da radi , zdravsveno dječiji nadoplatak itd.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?