ZDRAVSTVO

Županijske vlade na prevaru uzimale novac od građana

doktori
14.10.2010.
u 08:04

Županijske vlade, mimo odluke federalne Vlade i Parlamenta, donosile odluke o naplati markica

Županijske vlade, njihova ministarstva zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja snose jednaku krivicu jer su uzeli milijune maraka, naplaćujući nezakonito premije zdravstvenog osiguranja, popularno zvane markice, invalidima, umirovljenicima s najnižom mirovinom, djeci do 15 godina, studentima, nezaposlenim osobama...

Zbog prijevara istraga

Tko će zbog ovog snositi posljedice, najvjerojatnije će se znati nakon konstituiranja nove vlasti jer stara, u čije je vrijeme prekršaj počinjen za pokretanje istrage nema sluha. U Upravi za inspekcijske poslove FBiH tvrde da bi protiv počinitelja ovih nezakonitih radnji trebala istragu pokrenuti zdravstvena inspekcija. U Federalnom ministarstvu zdravstva, uz napomenu da su županijske vlade, resorna ministarstva i zavodi zdravstvenog osiguranja prekršili odluku najvišeg zakonodavnog i izvršnog tijela vlasti (federalna Vlada i Parlament) tvrde da oni nemaju ingerencija za pokretanje istrage te da je to stvar istražnih i pravosudnih tijela vlasti. Kao primjer na koji način su županijske vlasti nezakonito nastavile naplaćivati premije za zdravstveno osiguranje, pokazuju zaključci sa sjednice Vlade HNŽ-a održane 13. siječnja 2010. godine.

Kako se kršila odluka


Usvajajući zaključak o temeljnom paketu zdravstvenih prava, spomenuta vlada, stoji u zaključku, “daje suglasnost da se u 2010. nastavi s primjenom odluke o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na području HNŽ-a”. Osnovnim paketom zdravstvenih usluga, od participacije trebala bi biti oslobođena djeca do 15 godina, učenici i redoviti studenti do 26. godine života, vojni invalidi, civilne žrtve rata i invalidi s utvrđenom invalidnošću od 60% i više, članovi obitelji poginulih branitelja, umirovljenici s minimalnim iznosom mirovine, osobe starije od 65 godina, osigurane osobe, korisnici socijalne zaštite, dragovoljni davatelji krvi, nezaposlene osobe. Oštećeni mogu podnijeti zahtjev za povrat novca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?